Gündem N'olur rekor kırma baba

N'olur rekor kırma baba

Paylaş
N'olur rekor kırma baba

Eski SAT komandosu Namık Ekin, '55 yaş üzeri dünyanın en alçak seviyesinde paraşüt açma rekoru'nu kırmak için dün Boğaziçi Köprüsü'ne çıktı ve...

İlginç eylemleri ve rekorlarıyla tanınan eski SAT komandosu Namık Ekin (68), ‘İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’nin tanıtımına destek olmak amacıyla ‘55 yaş üzeri dünyanın en alçak seviyesinde paraşüt açma rekoru’nu kırmak istedi.

Namık Ekin, Boğaziçi Köprüsü’nün 58 metre yükseklikteki Ortaköy tarafından atlayış yapmayı planladı. Geçen yıl korsan atlayış yapmak isteyen ama polis engeline takılan Namık Ekin, bu kez tüm izinlerini almıştı. Namık Ekin, dün saat 13.00’te Boğaziçi Köprüsü’ne geldi. Polis, Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri eşliğinde atlayış yapacağı köprünün Ortaköy bölümüne kadar neşe içinde yürüdü.

RÜZGÂR ENGEL OLDU

“Bu, göründüğü kadar tehlikeli değil” diyen Namık Ekin’e paraşütü takıldı. Namık Ekin’in atlayış yapacağı bölgede Deniz Polisi ve Sahil Güvenlik ekipleri beklemeye başladı. Ancak aşırı rüzgar nedeniyle Namık Ekin’in atlayışı 1 saat gerçekleştirilemedi. Ekipteki meteoroloji mühendisi, kötü hava koşulları nedeniyle atlayışı iptal etti.

Neşesi kaçan Namık Ekin, “Bu şartlarda benim 400 atlayışım var. Yapabileceğim bir şeyi ‘Yapma’ diyorsunuz” diye tepki gösterdi. Namık Ekin polis eşliğinde köprüden ayrıldı. Bu gelişme, Namık Ekin’in ailesini çok sevindirdi. Melek Ekin Özay şöyle konuştu:

11 KEZ ÖLÜMDEM DÖNDÜ

“Annem Fatma Ekin, rekor uğruna 11 kez ölümden dönen babamın riskli atlayışına dayanamayacağı için izlemeye gelmedi. Babamın bu rekor denemesine izin verilmemesi için İstanbul Vali Yardımcısı’na ricada bulunmuştuk. Bize bunun ferdi bir spor olduğunu belirterek bir şey yapamayacağını söylemişti. İzmir’den gönderilen paraşütü eline geçmesin diye kaçırdık, ama babam bizi yakaladı. Babama ‘Ne olur rekor kırma baba’ diye yalvardık, ‘Böyle yaşamak istiyorum’ dedi. Çaresizce kabul ettik. Babamın dizi sakat. Yeni tırnağını çektirdi. Belinde 6 fıtık var. Boynunda rahatsızlıkları var. Hayata meydan okuyor. Ama biz artık bu heyecanı yaşamayı istemiyoruz.” Namık Ekin’in damadı Aziz Özay da “Doğa kanunu bu. Belli bir yaştan sonra bence öğrenci yetiştirip kendi kabuğuna çekilmeli. Babam bunu kabul etmiyor. Umarım bir daha denemez” diye konuştu.

İŞTE KIRDIĞI REKORLAR

* 2007 yılında Karadeniz’den Marmara’ya sualtında yüzme rekoru için Rumeli Feneri’nden suya dalan Namık Ekin, İstanbul Boğazı’ndaki 52 kilometreyi 13.5 saatte tamamlayarak Türkiye’de rekor kırdı.

* Namık Ekin 2003’te 39 kilometrelik İstanbul Boğazı’nı tüple 14 saatte yüzerek ülke çapında bir rekora imza attı.

* 2004’te Namık Ekin, Mersin’den KKTC’ye (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) kadar 57 kilometreyi 28 saatte yüzerek dünya rekoru kırdı.

* Namık Ekin, 2005’te bir havuzun dibinde 5 gün 5 gece (121 saat 35 dakika) kalarak dönemin ‘sualtında en uzun süre kalma’ dünya rekoruna imza attı.

8 GÜN 8 GECE SU ALTINDA YAŞAYACAK

Namık Ekin, Kültür Bakanlığı ve İstanbul Valiliği’nin desteğiyle daha büyük bir projesi olduğunu açıkladı.

Namık Ekin, “Amerikalı David Blaine, New York’ta suda 7 gün 7 gece kalarak ‘sualtında en uzun süre kalma dünya rekoru’nu kırmıştı. Şimdi onun rekorunu kırmamı istiyorlar. İstanbul Taksim Meydanı’nda dev yuvarlak bir akvaryum yapılacak. Akvaryumun içinde 8 gün 8 gece kalmaya çalışacağım” diye konuştu.

Mustafa KÜÇÜK/DHA

2