Sağlık 'Normal doğum daha sağlıklı'

'Normal doğum daha sağlıklı'

Paylaş
'Normal doğum daha sağlıklı'

Normal doğumun anne bebek sağlığının korunması açısından daha sağlıklı olduğunu belirten Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Gökalp Öner, normal doğumda annenin hızla normal yaşantısına dönüp, doğum kilolarından kısa sürede kurtulabildiğini, bebeğin de hayata daha kolay adapte olduğunu söyledi

'NORMAL DOĞUMLA İLGİLİ KAYGILAR GİDERİLMELİ'

Doğal doğumun vajinal yoldan rahim kasılmaları ile başlayan ve rahim ağzında açıklık olması ile ilerleyen bir süreç olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gökalp Öner, "Bu süreçte önemli olan anne adayı ile doğumu gerçekleştirecek doktorun uyum içerisinde olması ve bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasıdır. Sezaryen yöntemi ise vajinal yolla doğum yapamayan ya da bebeğin sıkıntıda olduğu durumlar gibi zorunlu hallerde yapılan bir cerrahi müdahaledir. Sezaryene bağlı olarak artan kanama, enfeksiyon, yapışıklıklara bağlı ağrı, bir sonraki gebelikte tekrar sezaryen zorunluluğu gibi komplikasyonlar nedeniyle normal doğum genellikle daha çok tavsiye edilmektedir. Anne ve baba adaylarına vajinal doğumun yararları, şekli ve süreçte yaşananlar doğru bir şekilde anlatılmalı ve sağlıklı bir doğum için kaygılar giderilmelidir." diye konuştu.

Normal doğum öncesinde anne adayında çatı ve çıkım bölgelerinin normal doğuma uygun olması çok önemli olduğuna işaret eden Doç. Dr. Gökalp Öner, gerekli muayene ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra anne adayının normal doğum sürecine hazırlandığını dile getirdi.

'ANNE ADAYLARININ MOTİVASYONU ÖNEMLİ'

Anne adaylarının normal doğum konusunda bilgilendirilmesi ve doktoruna olan güveninin motivasyon açısından önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Gökalp Öner, "Normal doğum için gebelik süresince doğum ve nefes egzersizleri yapılması çok önemlidir. Annenin doğum sürecinde yaşayacakları, ağrısız doğum, sezaryenin hangi durumlarda gerekli olabileceği gibi bilgiler ebeveyn adaylarına anlatılmalıdır." dedi.

'DOĞUMA HAZIRLIK KURSLARI ANNE VE BABA ADAYLARINI BİLİNÇLENDİRİYOR'

Bunun yanı sıra, normal doğum yapacağına inanan kadınların yüzde 90’ının doğumunu bu şekilde gerçekleştirdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Gökalp Öner, doğuma hazırlık kurslarının, söz konusu motivasyonu sağlaması bakımından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

İHA






Haberin Devamı