Bilim - Teknoloji "Normal" internet de varmış!
Paylaş
"Normal" internet de varmış!

Olur da yolunuz Kuzey Kore'ye düşerse, bulacağınız internet hiç de beklediğiniz gibi olmayabilir!

Kuzey Kore'nin kendi halkı üzerindeki baskısı ile tamamen farklı bir seviyede olduğunu biliyoruz. Halka uygulanan sınırlamalar ise oldukça şaşırtıcı olabiliyor. Öyle ki, ülkenin büyük bir kısmının internete erişimi hiç bulunmamakta. Ülkede internete erişimi olan Kuzey Kore vatandaşları bile, bizim bildiğimiz internetten ayrı bir kapalı sistem olan Kwangmyong'u kullanmak zorunda. Her ne kadar Kuzey Kore'nin hükümet kontrollü arama motorunu görmek ilginç bir deneyim olsa da, onu kullanarak dış dünya hakkında bir şeyler öğrenmeye çalışmak pek mümkün sayılmaz. Ancak eğer ülkede bulunan bir yabancı iseniz, internetsiz (ya da bahsettiğimiz tarzda bir internete mahkum) kalmanız söz konusu değil; başkent Pyongyang'ın Wi-Fi erişim noktalarını kullanma izniniz bulunuyor.

NKs adlı bir Kuzey Kore sitesinde söylenene göre, Pyongyang'da pek çok Wi-Fi hotspot'u bulunuyor ancak bunlar sadece yabancıların erişimine açık. Bu noktalara erişim sadece yabancılara satılan KoryoLink SIM kartları ile gerçekleştirilebiliyor.Choi Jae-yeong adlı bir sosyal hizmet görevlisi, bu bağlantıların üzerinde video izleme ve standart internet gezintilerinin gayet düzgün bir şekilde çalıştığını söylerken, bağlantıların sahip oldukları takip ve sansür derecesi henüz belli değil. Tabii ki bu bağlantıları kullanıyorsanız, herhangi bir "tartışmalı" konu üzerine gitmezseniz iyi olabilir. Sonuç olarak, bu bağlantıların tamamen kontrolsüz olduklarını düşünmek pek de mantıklı olmayacaktır.

Bu bağlantıların üzerindeki kontrol nasıl olursa olsun, hotspot noktalarının varlığının bile son derece şaşırtıcı olduğunu söyleyebiliriz. Görünüşe göre, ülkedeki yabancıların isteği, hükümetin internet üzerinde sıkı kontrolünü bir miktar gevşetmesine yetecek kadar artmış durumda. Her ne kadar bu durum ülke vatandaşları için çok bir şey değiştirmese de, Kuzey Kore'nin turizm ve uluslararası ilişkilerde iyileşme yoluna gittiğinin bir göstergesi olabilir...

Haberin Devamı

Resimlerle: Komünist işi Linux: Kızıl Yıldız işletim sistemi

Kaynak: CHIP Online