Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Normalde sorun yoksa...
HABERİ PAYLAŞ

Normalde sorun yoksa...

Haberin Devamı

Pek çok erkek gece ereksiyonların derin uyku nedeniyle anlamayabilir. Normalde cinsel hayatınızda sıkıntı yoksa bunu dert etmeye gerek yok. Sorun yaşıyorsanız gece uyku laboratuvarında problemin ne olduğu anlaşılabilir

SORU: Gece ereksiyon olmuyor

24 yaşındayım, geceleri ereksiyon olmuyor. Sizce bu neden kaynaklanıyor olabilir?

CEVAP

Gece ereksiyonlarının ana işlevinin penisin içindeki kavernöz dokunun beslenmesi olduğu düşünülmektedir. Değişen oranlarda her cinsel fonksiyonu normal erkekte gece ereksiyonları (noktürnal tümesans) birkaç defa oluşur.

Sanırım uykunuzun derinliği nedeniyle bunu fark etmiyorsunuz.

Uyku laboratuvarlarında veya Rigiscan denilen özel bir tanı aletini kullanarak gece ereksiyonlarının süresi, sayısı ve kalitesi detaylı olarak belirlenebilir.

Sizin uyanıkken olan cinsel yaşamınızda bir sorun olmadığına göre bu konuda bir tetkik yaptırmanız veya bu konuyu kendinize dert edinmeniz gereksizdir.

SORU: Kaç gram olmalı?

Tek böbrekliyim. 55 yaşındayım. Prostatım 35 gram. Geceleri 2 kez tuvalete çıkıyorum, ilaç kullanıyorum. Bendeki büyüme normal mi? Kaç gramdan sonra ameliyat olmalıyım?

CEVAP

Yaşın ilerlemesi ile prostatın bir miktar büyümesi, buna bağlı PSA’nın normal sınırlar içinde yükselmesi, hatta gençlikteki kadar iyi idrar yapamamak tamamen normal durumlardır.

Verdiğiniz PSA değerleri de normal sınırlarda. Kullandığınız ilaç prostat sorunu olan hastaları sadece ilaç kullanıldığı sürece biraz rahatlatmaya yöneliktir. Bu tür ilaçların sadece ileri yaşlardaki ve ameliyata uygun olmayan kişiler tarafından kullanılması kanaatindeyim.

Yarım saatlik kapalı bir ameliyat ile 2-3 gün hastanede kalınarak çözümlenecek bir sorunun uzun yıllar boyu ilaçlar kullanarak ertelenmesi ve daha ileri yaşlarda da ameliyat ile sonuçlanmasını makul bulmamaktayım. Detaylı sorularınızın cevabını ancak sizi muayene eden bir hekim verebilir.

SORU: Sperm sayısı 5 milyon

1 yıllık evliyim ama çocuğumuz olmuyor. Eşimle doktora gittik, sorun yokmuş. Eşimin sperm sayısı 5 milyon çıktı. Çocuk için bu sayı yeterli mi?

CEVAP

Bir yıllık korunmasız birliktelikten sonra çocuk sahibi olamadınızsa ve eşinizde 5 milyon sperm var ise sorununuz var demektir. Erkek bir ürolog, kadın ise bir kadın-doğum doktoru tarafından incelenmelidir.

Eşinizin sperm tahlili mutlaka androloji departmanı olan bir laboratuarda doğru hazırlanıp doğru verilerek ve WHO standartlarına göre özel eğitilmiş teknisyenler tarafından yapılmalıdır.

Sorun saptanınca gerekebilecek detaylı tetkikler yapılarak, öncelikle en ekonomik ve pratik yöntemler ile ve en doğal yoldan hamile kalmanız amaçlanmalıdır. Örneğin; hormon durumunuz uygun ise ilaçlar ile sperm sayınız arttırılabilir. Klinik varikoseliniz var ise başarılı bir mikrocerrahi ile sorununuz ortadan kalkabilir.

Sayılarınız biraz artar ise PAF-IUI denilen aşılama yöntemi ile hamilelik sağlanabilir. Unutmayın pahalı ve anne-çocuk sağlığı açısından çeşitli sakıncaları olabilse de ICSI-Tüp Bebek yöntemi son çare olarak size yardımcı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder