Beden Sağlığı Nörofibromatozis hastalığı Başkent Üniversitesi'nde tartışılacak (NF hastalığı)

Nörofibromatozis hastalığı Başkent Üniversitesi'nde tartışılacak (NF hastalığı)

Paylaş
Nörofibromatozis hastalığı Başkent Üniversitesi'nde tartışılacak (NF hastalığı)

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi, 29-30 Eylül 2017 tarihlerinde 2. Doğu Akdeniz Nörükütan Hastalıklar Günleri Nörofibromatozis  Sempozyumu'na ev sahipliği yapacak

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji ve Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalları ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı tarafından düzenlenen sempozyumun başkanlıklarını Prof. Dr. İlknur Erol ve Prof. Dr. Şakir Altunbaşak’, bilimsel kurul başkanlığını Prof. Dr. Faik Sarıalioğlu yapacak.

Konferans, Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın "Atatürk’ün Manevi Mirasına ve Eserlerine Sahip Çıkmak" konulu konuşmasıyla başlayacak.

Nörofibromatozis hastalığı için yapılan ilk ulusal toplantıda nörofibromatozis hastalığı tanısı, tedavi ve Türkiye'deki son veriler güncel ve yeni bilgiler eşliğinde tartışılacak.

NÖROFİBROMATOZİS HASTALIĞI NEDİR?

Nörofibromatozisler, sinir sisteminin çeşitli kısımlarında veya vücudun herhangi bir yerinde tümör gelişmesine zemin hazırlayabilen ve bunun yanı sıra kemik ve cilt gibi dokuları da etkileyebilen kalıtsal hastalıklardır. Nörofibromatozis, tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Nörofibromatozis tip 1, 3 bin kişide 1 oranında görülür. Belirtileri arasında ciltte çok sayıda sütlü kahve renkli lekeler, nörofibrom adı verilen urlar ve omurilikte eğilme bulunur. Bunların yanı sıra beyinde, kafa sinirlerinde ya da omurilikte tümörler gelişebilir. Hastaların yaklaşık yarısında öğrenme ile ilgili zihinsel problemler görülür. Türkiye'de 27 bin nörofibromatozis tip 1 hastası olduğu varsayılıyor.

NEDEN OLUŞUR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalık sıklıkla hasta anne ya da babadan geçer ya da anne veya babadan gelen sperm ve yumurta hücresinde olan yeni bir değişiklik sonucu oluşur. Yani nörofibromatozis tip 1 hastası olan bir bireyin doğacak her bir çocuğunun yarı yarıya nörofibromatozis tip 1 olma olasılığı vardır. Nörofibromatozis tip 1 belirtileri aynı aile içinde dahi değişkenlik gösterebilir. Aynı ailedeki farklı bireyler, kardeşler, anne ve baba hasta gene sahip oldukları halde her bir kişide hastalığın şiddeti ve bulguları farklı olabilir.

Haberin Devamı