Dünya Norveç’in başkenti Oslo’da dizel araç kullanımı yasaklandı

Norveç’in başkenti Oslo’da dizel araç kullanımı yasaklandı

Paylaş
Norveç’in başkenti Oslo’da dizel araç kullanımı yasaklandı

Norveç’in başkenti Oslo’da hava kirliliğinin yoğunlaşması üzerine Oslo belediye sınırları içerisinde dizel araçların kullanılması yasaklandı

Dizel araçların kullanılması yasağının ne kadar süreceği konusunda ise kesin bir tarih açıklanmadı. Toplu taşıma araçları, taksiler ve bazı nakliye araçları ise yasak kararının dışında bırakıldı.

Dizel araç kullanma yasağına uymayan sürücüler ise bin 500 Norveç Kronu ceza ödemek zorunda kalacaklar. Yasağın ilk gününde denetimlere başlayan belediye görevlileri ise bugün için yasağa uymayan araç kullanıcılarına ceza kesilmediğini, sadece yasak konusunda bilgi vermekle yetinildiğini açıklayarak yarından sonra ceza yazılmasına başlanacağını belirtti.

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında da Paris, Meksiko, Madrid ve Atina Belediye Başkanları aldıkları ortak kararla en geç 2025 yılına kadar kentlerinde bütün dizel binek araçları ile ağır vasıtaların kullanılmasının yasaklanacağını duyurmuşlardı..

Oslo Avrupa’nın havası en kirli başkenti


Norveç‘in başkenti Oslo‘nun şu an için Avrupa’nın havası en kirli kenti olduğu da geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Başkent Oslo ile birlikte diğer kentler Drammen, Fredrikstad ve Grenland dört kademeli hava kirliliği ölçeğinde en yüksek kademe olan ‘kırmızı’ kademesinde açıklandı.

NTB haber ajansına göre ‘kırmızı’ kademesindeki hava kirliliği sağlık açısından riskler taşıyor. Bu nedenle bu kentlerde yaşayan, solunum yollarında problemi olan çocuk ve yetişkinlerin en azından dışarıda bulunma sürelerini sınırlandırmaları, olanak olduğunca dışarı çıkmamaları önerildi.

Oslo ve diğer Norveç kentlerinde hava kirliliğinin araç egzozlarından salınan zehirli gazlar ile odun yakılmasından kaynaklandığı, Norveç üzerindeki durağan hava kütlesinin de buna etki yaptığı belirtildi.

Haberin Devamı