Dünya Norveç'ten sığınma açıklaması

Norveç'ten sığınma açıklaması

Paylaş
Norveç'ten sığınma açıklaması

Norveç'ten NATO’da görevli dört Türk subayı ile bir askeri ataşenin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaptıkları sığınma başvurularını kabul etmesinin ardından bir açıklama geldi. Norveç Dışişleri Bakanlığı, "Sığınma başvuruları konusunda kararı norveç yasaları çervevesinde Norveç Göçmen Dairesi verir. Bu bizim işimiz değil" dedi

15 Temmuz darbe girişimi sonrası görevde bulundukları Norveç’ten geri dönmeleri istenen ve dönmeyerek iltica başvurusunda bulunan bir dizi Türk askerden 4 subay ile bir askeri ataşeye Norveç’in sığınma hakkı verdiği belirtildi.

Norveç Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin açıklama geldi. Bakanlık, "Sığınma başvuruları konusunda kararı norveç yasaları çervevesinde Norveç Göçmen Dairesi verir. Bu bizim işimiz değil" dedi.


NE OLMUŞTU?


Norveç'in NATO’da görevli dört Türk subayı ile bir askeri ataşenin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaptıkları sığınma başvurularını kabul ettiği bildirildi.

NATO'da görevli dört Türk subay ile bir askeri ataşenin avukatı Kjell M. Brygfjeld, Norveç’e sığınma başvurusu yapan müvekkillerinin sığınma başvurularının kabul edildiğini doğruladı. Karar ile birlikte sığınmacı subayların Norveç’te oturma ve çalışma hakkı kazanmış oldukları bildirildi.


İLK ÜLKE OLDU


Türkiye ile NATO müttefiki olan Norveç, 15 Temmuz sonrası çeşitli Avrupa ülkelerinde sığınma talebinde bulunun Türk subaylarının başvurusuna olumlu yanıt veren ilk ülke oldu.


BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI


Dışişleri Bakanlığı Norveç'in kararına tepki gösterdi ve Norveç Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı.

Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle:" Bir müttefik ülkenin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yurtdışındaki devlet görevinden geri çağrılan şahısların Türkiye’ye dönmek yerine, bulundukları ülkelerin siyasi, sosyal ve ekonomik imkanlarını suistimal çabalarına destek vermiş olması üzücüdür ve kabul edilemez. Bu husustaki girişimlerimiz devam edecektir."

Haberin Devamı