Tamer Heper Noterlerden yanıt var
HABERİ PAYLAŞ

Noterlerden yanıt var

Haberin Devamı

Geçen gün Beşiktaş 16. Noterliği’nde yaşadığım bir olayı yazmıştım. 65 yaşımı geçtiğim için benden akıl sağlığı raporu istenilmiş, almadığım için işlemim yapılmamıştı. Bu yazıma Türkiye Noterler Birliği’nden yanıt geldi. Yanıtın bir bölümünü aşağıya alıyorum.

★ ★ ★

“14 Mayıs 2017 tarihli Posta Gazetesi’nde yer alan yazınızdan 65 yaşın geçilmesinden dolayı noter personeli tarafından doktor raporu talep edildiği anlaşılmış olmakla anılan olay nedeniyle açıklama gereği duyulmuştur.

Haberde bahsedilen hususa ilişkin 2016/4 sayılı genelge yayımlanmıştır. Genelgenin 1.1. maddesinde açıklandığı üzere; ülkemizde akli meleke (hukuki işlem yapma ehliyeti) raporlarının düzenlenmesi ile ilgili olarak uygulamada karşılaşılan bazı tereddütler genel olarak değerlendirildi.

65 yaşın üstündekilerin yapacakları hukuki işlemler ile ilgili olarak herkesten sağlık raporu istenmesi ve bunun rutin hale getirilmesi, bu yaşın üzerindeki kişilere yönelik haysiyet kırıcı, ayrımcı bir uygulama olarak görülmektedir.

Nitekim Avrupa Temel Haklar Şartnamesi’nin 21’inci maddesi yaş nedeni ile ayrımcılığı yasaklamıştır. Medeni Kanun da ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergen kişinin fiil ehliyetinin olduğu genel kaidesini getirmiştir. Bunun aksini iddia eden, iddiasını ispat ile yükümlüdür.

Bu nedenle, tüm yaşlılardan istenerek bu kişileri ek külfetlerle yormamak için, yalnızca yapılacak hukuki işlemle ilgili olarak işlemin yapıldığı anda kişinin işlem yapma ehliyeti veya akli melekesinin yerinde olmadığından ciddi şüphe duyulması ve/veya bu yolda bir iddia ve şikayetin bulunması halinde tabip raporu istenmesi, 65 yaşın üzerindeki herkesten bila istisna rapor istenmesinin doğru olmadığı noterlere duyurularak uygulama bu yönde yapılmaya başlanmıştır.

Ancak, ilgili haberden genelgemize aykırı olarak işlem tesis edildiği anlaşılmış olup; işlemi tesis eden noterlik personeli hakkında gerekli işlemler başlatılacaktır.”

★ ★ ★

Problem tek başına benim problemim değildir. Vatandaşın işi bu nedenlerle yapılmamaktadır yani vatandaşın problemidir. Bu nedenle de anlayışından dolayı birliğe teşekkür ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder