Ekonomi Nuh'un gözü dışarıda

Nuh'un gözü dışarıda

Paylaş
Nuh'un gözü dışarıda

Atalay Şahinoğlu'nun başa geçmesiyle son 10 yılda 600 milyon dolarlık yatırım yapan Nuh Çimento, gözünü yurtdışına dikti. İçeride enerji için 120 milyon dolar ayıran şirket, İspanya'da bir çimento şirketinin yüzde 10'unu, Rusya'da dökme çimento şirketinin yüzde 50'sini aldı. Şirket şimdi Kuzey Afrika ülkelerinden birinde 250 milyon dolara çimento fabrikası kuracak

Röportaj: Ahmet Çelik

Haberin Devamı

Çimento sektörünün 40 yıllık kuruluşu Nuh Grubu, yönetim kadrosunun tepesine iş dünyasının en deneyimli isimlerinden Atalay Şahinoğlu’nu getirmesiyle birlikte yatırım atağına kalktı. 1999 depreminden sonra piyasalarda yaprak kıpırdamazken, alınan büyüme ve kapasite artırma kararları son 5-6 yıl içinde etap etap devreye girdi. Çimentodan betona, kirece, liman ve enerjiye kadar pek çok sahada 600 milyon dolarlık yatırıma imza atan Nuh Grubu, çimento ve klinker kapasitesini iki kattan fazla artırdı. Enerji ve turizm, grubun bu dönem ağırlık verdiği iki yeni saha. Üç hidroelektrik santralı (HES) için 120 milyon dolarlık yatırım planı bulunan grup, ayrıca Kuzey Afrika’da 250 milyon dolarlık bir çimento fabrikası kuracak. Nuh Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, Türkiye’de kendi alanları dışında zora girmiş şirket almak için arayışlarının olduğunu da söylüyor. Şahinoğlu, “Rekabetçi ve ihracatçı yönü kuvvetli şirket arıyoruz. Yönetim veya finans sıkıntısına girmiş şirketler olabilir. Her sektörden bakıyoruz” diye konuştu. Şahinoğlu, enerji ile birlikte 1 milyar dolarlık ciroya ulaşan Nuh Grubu’nun gelecek planlarına ilişkin şu açıklamaları yaptı:

Haberin Devamı

600 milyon dolarlık yatırım yaptı

Siz grubun başına geldikten sonra yatırım hamlesi başlatıldı. Son on yılda hangi alanda ne kadar yatırım yapıldı?

Nuh Çimento, dünyada eşi benzeri olmayan bir altyapıya sahip. Önünde karayolu, liman ve demiryolu, arkasında hammadde imkanı var. 1999 depreminin ardından gayrimenkulde patlama yaşanacağını tahmin etmiştik. Sıhhatli binaya dönük ciddi bir talep olacaktı. Yatırımlarımızı gayrimenkul sektöründe yaprak kımıldamadığı bir dönemde gerçekleştirdik. Bir anlamda risk aldık ancak başarılı olduk. Çimentoda 3 milyon ton olan kapasite 6.1 milyon tona çıktı. 2.1 milyon ton olan klinker (çimento hammaddesi) kapasitesi 4.3 milyon tona yükseldi. Gazbetonda kapasite 4 kat artırıldı. Yine liman yaptık. Kireç tesisini büyüttük. Enerjide ciddi yatırım yaptık. Tüm bunlar için 600 milyon dolar harcandı.

Haberin Devamı

Yatırımlar özkaynakla mı gerçekleşti?

Nuh Grubu, yerli yabancı finans kuruluşları nezdinde kredibilitesi en yüksek 10 şirket arasında. Özkaynak yerine fon kullanmak yatırım açısından daha kârlı. Zaten 600 milyon dolarlık tutarın sadece yüzde 10’luk kısmı kaldı. Piyasanın kötü olduğu bir dönemde yatırım yaptığımız için sıkı pazarlıklarla maliyeti hemen hemen yüzde 50 azalttık.

Yurtiçinde enerjiye odaklandı

Başka alanlara girmeyi planlıyor musunuz?

Aslında çimento ve türevleri sahası dışında da yatırımlarımız oldu ve ileride daha da olacak. Örneğin gayrimenkul şirketimizi aktif hale getirdik. İzmit Uzunçiftlik’te 150 daireli bir konut projesi yaptık. Yine Bostancı’daki arazimizin üzerine iş merkezi ve otel başlattık. Yine enerjide varız ve bu alanda daha da büyüyeceğiz. Üç HES projemiz çok yakında hizmete girecek. Rüzgar ve güneş enerjisi üzerinde de çalışmalarımız sürüyor.

Enerjide ne kadarlık bir yatırım gerçekleşecek?

Bir hidroelektrik santralını (HES) devralacağız. İki tane de biz kuracağız. HES yatırımlarımızın tutarı 120 milyon dolar olacak. Yine bu alandaki satın alma fırsatlarına da bakıyoruz.

Haberin Devamı

Kuzey Afrika’ya fabrika kuracak

Yurtdışında da çeşitli arayışlarınız vardı. Bu konuda hangi çalışmalar gerçekleşti?

Altyapımız ve kurulu kapasitemiz sayesinde sektörümüzde yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın en kârlı kuruluşları arasındayız. Büyüme rotamızı yurtdışı odaklı sürdürüyoruz. Örneğin İspanya’da bir çimento şirketinin yüzde 10’unu, Rusya’da dökme çimento şirketinin yüzde 50’sini aldık. Bizim en önemli girdimizi enerji oluşturur. Rusya’dan kömür ithal ederdik. Orada bir kömür şirketine yüzde 50 ortak olduk. Şimdi kendi kömürümüzü getiriyoruz.

Çimentoda neler yapacaksınız?

Çimentonun dünya üzerindeki önemli oyuncularından biriyiz ve yurtdışı büyüme odaklı bir stratejimiz var. Örneğin Kuzey Afrika ülkelerinden bir tanesinde şu anda adını vermem doğru olmaz, bir çimento tesisi kuracağız.

Ne kadarlık bir yatırım olacak?

250 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Çok yakında açıklamasını yapacağız.

Haberin Devamı

Zora düşmüş şirket arıyor

Yeni sektörler konusundaki düşünceleriniz neler?

Türkiye’de satın almak için şirket arıyoruz. Özellikle kendi sektörlerimizin dışındaki şirketlerle ilgileniyoruz. Yönetim olarak finansman olarak zora girmiş şirket alabiliriz. Bize uygun bir yapıda iseler görüşüyoruz.

Hangi şartları arıyorsunuz bu şirketlerde?

Türlü nedenlerle sıkıntıya girmiş olabilirler. Etik bir sorun taşımıyorlarsa satın almak için görüşürüz. İhracatçı bir yapısının olmasını isteriz. Alanında rekabetçi yönlerinin olmasını isteriz. Bugüne kadar birkaç şirketle görüştük. Tam istediğimiz gibi olmayınca bir sonuç alamadık. Ancak şirket arayışımız halen devam ediyor.

Ne kadarlık bir fon ayırdınız bu arayışa?

Finansman önemli değil. Satın alacağımız şirkete göre her türden kredi bulabiliriz. Bu açıdan belirli bir fon yok kafamızda. Rekabetçi yönü, ihracatçı yönü kuvvetli şirket olmasını istiyoruz. Gıda olur, başka alanlar olur sektörü hiç fark etmiyor bizim için.

Arıtma tesisi atıklarını yakıt olarak kullanıyor

Belediyelerin en büyük sorunlarından birinin atık olduğunu söyleyen Atalay Şahinoğlu, bu konuya ilişkin gerçekleştirdikleri ilginç bir projeyi şu şekilde aktardı: “Kocaeli Belediyesi’nin de arıtma tesisi var. Ancak arıtma atıkları çok büyük sorun oluyordu. Bu atıkları tarlalara atıyorlardı. Belediye bu atıklar için bizden yardım istedi. Dünyayı araştırdık, İsviçre’de bir şirket bulduk ve onun teknolojisini getirdik. Bunun için 30 milyon dolarlık yatırım yaptık. Şimdi hem özel sektör hem belediyenin atık çamurunu yakıt haline getirip fabrikada kullanıyoruz.

Şirket kârının yüzde 5’i eğitim vakfına aktarılıyor

-Nuh Çimento’nun temeli 1968 yılında Nuh’un Ankara Makarnası’nın ortakları Nuh Eskiyapan, Ahmet Eskiyapan ile Kemal Yurtbilir tarafından atıldı. Ancak sermaye güçlendirmek için şirkete yeni ortaklar alındı. Şirketin yüzde 44’ü Nuh’un Ankara Makarnası’nın ortakları tarafından kurulan Nuh Ticaret’e ait. Diğer ortakları ise Paralı Ailesi, Baldöktü Ailesi, Küçükçalik Ailesi, Betoncu Kardeşler, Akkınacı Ailesi ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’ndan (TSKB) oluşuyor. Şirketin yüzde 12’si ise TSKB hisseleriyle birlikte halka açık. Ancak şirket hisseleri borsada işlem görmüyor.
-Nuh Grubu’nda, kurucu ailelerin eğitimleri ne olursa olsun, hiçbir üyesi gruba bağlı şirketlerde çalışamıyor. Yine ortak aile fertlerinden hiçbiri Nuh Grubu bayiliklerini de alamıyor. Şirket kârının yüzde 5’i, eğitim yatırımları yapan Nuh Eğitim ve Sağlık Vakfı’na aktarılıyor. Bugüne kadar 10 okulu eğitime kazandıran vakıf, ayrıca Kocaeli’nde bir yanık bir de diş hastanesi kurdu. Vakıf ayrıca her yıl bin öğrenciye de burs veriyor. Şirket tüzüğüne göre zorunlu karşılıklar ayrıldıktan sonra her yıl şirket karının yüzde 10’u temettü olarak dağıtılıyor.