Dünya Nükleer erime alarmı verildi

Nükleer erime alarmı verildi

Paylaş
Nükleer erime alarmı verildi

Deprem, tsunami ve nükleer felaketin sarstığı Japonya'da tehlike büyüyor. Fukuşima nükleer santralindeki 3 reaktörde nükleer erime tehlikesi başgösterdi. Büyüklüğü 5'in üzerindeki artçı depremler devam ediyor

Tarihinin en büyük depremini ve tsunami felaketini yaşayan Japonya’da bilanço ağırlaşıyor. Tsunaminin vurduğu kuzey kıyılarında bugün de iki bin ceset bulundu, ölü sayısının 10 bini aşmasından endişe ediliyor. Japonlar, deprem ve tsunaminin şokunu atlatamadan, çok daha büyük bir korkuyla, nükleer felaket tehlikesiyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

Fukuşima nükleer santralinde bugün meydana gelen yeni patlama sonrasında radyoaktif sızıntı meydana geldi, “nükleer erime” alarmı verildi. Reaktörleri soğutma çabalarının gelecek saatler içerisinde başarısız olması durumunda Japonya büyük bir nükleer felaketle karşı karşıya kalabilir.

YAKIT ÇUBUKLARI AÇIĞA ÇIKTI

Deuetsche Welle'nin haberine göre başkent Tokyo'ya 240 km. uzaklıkta bulunan Fukuşima Dayiçi nükleer santralinde, iki gün arayla yaşanan ikinci patlama, yürekleri ağza getirdi. Santralin 1 ve 3 nolu reaktörlerindeki hidrojen patlamalarının ardından, bir başka reaktörde de soğutucu su içerisinde bulunması gereken yakıt çubukları sistemdeki güç kaybı nedeniyle tamamen açıkta kaldı.

>> RADYASYON YAYILMAYA BAŞLADI

Haberin Devamı

Zamana karşı yarışan Japon mühendis ve uzmanlar, deniz suyu püskürterek reaktörleri soğutmaya, yakıt çubuklarında “nükleer erime” meydana gelmesini, reaktörlerin patlamasını engellemeye çalışıyor. Fukuşima nükleer santralinde Cuma günkü depremin hemen ardından, soğutma amacıyla aşamalı olarak 3 ayrı acil durum sistemi devreye sokulmuş, ancak önce elektrik kesintisi, sonra da tsunaminin etkisiyle bu sistemler başarısız olmuştu. Nükleer santralde Pazartesi günü meydana gelen son patlamada 11 kişi yaralandı.

Hükümet, patlamaların “reaktör konteynırlarına” zarar vermediğini, radyoaktif sızıntının henüz halk sağlığı için tehlike yaratan bir boyutta olmadığı açıklamasını yaptı. Televizyondan halka seslenen Japonya Başbakanı Naoto Kan, “Ülkemiz, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü trajediyle karşı karşıya. Birbirimize kenetlendiğimiz takdirde bunu aşacağımıza inanıyorum” sözleriyle moral vermeye çalıştı.

RADYASYONA MARUZ KALDILAR

Nükleer santraldeki patlamaların ardından en az 22 kişi yüksek miktarda radyasyona maruz kaldı. 190 kişinin ise radyasyondan etkilendiği düşünülüyor. Santralin bulunduğu bölgede 210 binden fazla kişi ise tahliye edildi.

ABD ordusu, bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan 17 askerin radyasyona maruz kalması üzerine, buradaki donanma unsurlarının yerlerini değiştirme kararı aldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Fukuşima Dayiçi nükleer santralinde soğutma çabalarının başarısız olması, nükleer erime ya da nükleer reaktörlerin patlaması durumunda, akıllara Çernobil'i getiren büyük bir facianın yaşanmasından endişe ediliyor. Japonlar gelişmeleri büyük bir kaygıyla izliyor.

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya, enerji ihtiyacının yüzde 30’unu nükleer enerjiden karşılıyor. 54 nükleer reaktörün bulunduğu Japonya’da, depremin ardından 11 reaktör faaliyet dışı bırakıldı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Japonya’daki durumun “küresel bir nükleer felakete” yol açabileceğini düşünmediğini belirtirken, Rus uzmanların, reaktörün kendisinde bir patlama olmasını çok küçük bir olasılık olarak gördüklerini kaydetti.

Rusya, Japonya’ya 6 bin megavat gücünde elektrik ve 200 bin tonluk sıvılaştırılmış doğalgaz desteğinde bulunmayı da önerdi. Japonya'da sarsıntılar ve zarar gören altyapı nedeniyle, enerji sıkıntısı ve elektrik kesintileri sürüyor.

Bu kesintiler, nükleer reaktörleri soğutacak acil durum mekanizmalarını da işlevsiz hale getiriyor.

Haberin Devamı