Gündem Nusaybin'de gergin gün

Nusaybin'de gergin gün

Paylaş
Nusaybin'de gergin gün

Mardin Nusaybin'de Suriye sınırına inşa edilen beton duvarı protesto etmek için ilçede miting yapmak isteyen BDP'liler sabah saatlerinden itibaren ilçeye doğru hareket etti. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı ilçeye hakim olan gerginlik çevre illere de sıçradı

Mardin Nusaybin ile Suriye’nin Kamışlı ilçesini birbirinden ayıran sınır üzerinde güvenlik gerekçesi ile yapılan beton duvarı protesto etmek için BDP'li Nusaybin Belediye Başkanı Ayse Gökkan, 8 gün önce açlık grevine başlamıştı. BDP’liler ise duvarı protesto etmek için ilçede bugün miting düzenleme kararı almıştı. Valiliğin yasaklama kararı almasına rağmen Mardin'in diğer ilçelerinde ve komşu illerde aşayan BDP'liler mitinge takılmak üzere bu sabah Nusaybin'e doğru hareket etti.

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer12993","12993","201311","12993-78576.jpg");

KÜRTÇE UYARI ANONSU YAPILDI

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ilçede esnaflar bugün kepenk açmazken, polis sınır bölgelerinde demir bariyerler ve zırhlı araçlar ile güvenlik şeridi oluşturdu. İlçenin sınır kesiminde bulunan Yıldırım İlk ve Ortaokulu’nda ise tedbir olarak eğitime bir gün ara verildi. Suriye'nin Kamışlı ilçesinde ise PKK’nın Suriye kolu olan PYD'nin flamalarını ve Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıyan bir gurup Türkiye sınırında toplandı. PYD’lilerin, Türkiye tarafına fazla yaklaşılmasını önlemek için için sınır bölgesine güvenlik şeridi çektikleri görüldü.Suriyeliler, önlem alan askerler tarafından uyarıldı. Türkiye tarafına yaklaşıp fotoğraf çeken Suriyeliler’e ise askeri araçtan Kürtçe, "Fotoğraf çekmeyin, yasaktır. Geriye gidin" diye uyarı anonsları yapıldı.

BAKANLA GÖRÜŞÜNCE İZİN ÇIKTI

Uyarı üzerine Suriyeliler sınır kesiminden çekildi. Şırnak-Cizre karayolunun Küçük Sanayi Sitesi önünde önlem alan polis, mitinge katılmak üzere Nusaybin'e gitmek isteyen BDP’lilerin geçişine izin vermedi. Bunun üzerine kent merkezine dönen BDP’liler kent merkezinde 200 kişiyle bir protesto yürüyüşü yaptı. Nusaybin mitingine katılmak amacıyla Diyarbakır'dan harekete geçen grup da polis engeli ile karşılaştı. Aralarında BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ile parti yöneticilerinin de bulunduğu grup 2 saat bekletildi. BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken’in İçişleri Bakanı Muammer Güler ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından grubun geçişine izin verildi.

MİTİNG YAPILDI; AÇLIK GREVİ BİTTİ

'BU DUVAR UTANÇ DUVARIDIR'

BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, 40 otobüs, onlarca minibüs ve yüzlerce özel otomobil ile Nusaybin’e gitmek üzere yola çıktıktıklarını belirterek, "Bildiğiniz gibi Rojava ile Nusaybin arasında örülmek istenen bir duvar var. Parti genel merkezinin planlamasıyla bugün Nusaybin’e gidecektik. Dünyada, tel örgülerin ve sınırların kaldırılmaya çalışıldığı bir dönemde, kardeş halkları arasında örülmek bu duvar, utanç duvarıdır. Türkiye’nin uluslararasındaki imajını da zedeleyecek bu utanç duvarının durdurulması amacıyla parti genel merkezimizin Nusaybin’de bugün düzenleyeceği mitingi katılmak için Diyarbakır’dan sabah hareket ettik" dedi.

MOLOTOF ATTILAR

BDP'nin açıkladığı yürüyüşe destek vermek amacıyla kepenklerin kapalı olduğu Hakkari Yüksekova'da ise olaylar çıktı. Gösterici bir grup Şemdinli Yolu üzerinde bir araya gelerek Cengiz Topel Caddesi'ne kadar yürüyüşe geçti. Polis yürüyüş yapan gruba müdahele etti. Polisin gaz bombalı plastik mermili ve tayzikli suyla müdahalesine, göstericiler havai fişek, molotofkokteyli ve taşlarla karşılık verdi. Atılan molotof kokteyllerden biri 'akrep' adı verilen zırhlı polis aracına isabet etti.

Ferit ASLAN- Ahmet AKKUŞ/DHA

2