Gündem Nusaybin'de kuduz paniği

Nusaybin'de kuduz paniği

Paylaş
Nusaybin'de kuduz paniği

5 kişiyi ısıran köpek kuduz çıktı, belde karantinaya alındı

Mardin’in Nusaybin İlçesi’ne bağlı Girmeli Beldesi’nde 3’ü çocuk 5 kişiyi ısıran köpeğin kuduz olduğunun anlaşılması üzerine belde karantinaya alındı. Et kesiminin yasaklandığı, giriş çıkışların ise kontrollü yapıldığı beldenin giriş ve çıkışlarına, ’Beldede kuduz vakasına rastlanmıştır’ tabelası asıldı.

Haberin Devamı

Girmeli Beldesi’nde yaşayan 35 yaşındaki Abas Savcı, 3 gün önce evinin bulunduğu avluya giren bir köpek tarafından ısırıldı. Ev sahibini ısırdıktan sonra sokağa kaçan köpek, kaçış güzergahında önüne çıkan 88 yaşındaki Fatım Acar ile yaşları 8 ve 10 arasında değişen Mehmet Emin Özçelik, Tülay Özçelik ve Abdullah Atlaş adlı çocukları da ısırdı. 5 kişinin ısırıldığını duyan mahallelinin peşine düşüp yakaladığı köpek, öldürüldükten sonra boş bir arazide gömüldü.

Belediye personelinin durumu anlattığı İlçe Zirai Tarım Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Mehmet Şakir Okay’ın, ısırılan kişilerin getirilerek aşılanmasını istemesi üzerine ısırılan 3’ü çocuk 5 kişiye kuduz aşısı yaptırıldı.

KÖPEĞİN BAŞI FAKÜLTEYE GÖNDERİLDİ

Haberin Devamı

Veteriner Mehmet Şakir Okay’ın talebi üzerine gömüldüğü yerden çıkarılan köpeğin başı kesilerek, kuduz olup olmadığının tespiti için Elazığ Farıt Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Bölümü’ne gönderildi. Elazığ’dan dün gelen haberde köpeğin kuduz olduğu bilgisinin alınması üzerine, Girmeli Beldesi karantinaya alındı. Beldenin giriş ve çıkışlarında, merkezde kuduz vakasının bulunduğu yazılarak halkın buna duyarlı olması istendi. Karantina süresi içerisinde beldede hayvan kesimi ve et satışının yasaklandığı belirten yetkililer, karantina süresinin sona erdiğini duyurana kadar vatandaşların karantina kurallarına uyması çağrısında bulundu.

’KOVMAK İSTEDİM BANA SALDIRDI’

Köpek tarafından ilk ısıralan Abbas Savcı, köpeğin avlusuna girdiğini gördüğünü belirterek şunları anlattı:

"Köpeği kovmak istedim ama bana saldırdı ve kolumu ısırdı. Ben de sopa ile kafasına vurdum. Köpek bir süre yerde ölü gibi yattı, ancak daha sonra kalkıp koşarak sokağa çıktı. Sokakta da yaşlı 1 kadın ve 3 çocuğu daha ısırmış. Buna duyan mahalle sakinleri de köpeğin peşine düşmüş. Daha sonra yakaladıkları köpeği öldürürek gömmüşler."

İlçe Zirai Tarım Müdürü Nevaf Kalkan, köpeğin kuduz olduğunun anlaşıldığını belirterek, ilçede karantina kurallarını uyguladıklarını söyledi. Köpeğin 5 kişiyi ısıdığı bilgsini aldıktan sonra harekete geçtiklerini kaydeden Kalkan şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Mehmet Şakir Okay adlı veteriner arkadaşımız resmi prosedürleri uygulayarak ısırılan kişilere önce kuduz aşısı yaparak önlem almış. Daha sonra söz konusu köpeği bularak kafasını, Elazığ Veteriner Fakültesi’ne gönderdik. Dün bize ulaşan bilgide köpeğin kuduz olduğunun anlaşılması üzerine beldemizi karantinaya aldık. Isıralan çocuklar ve diğer 2 erişkin şu an tedavi oluyor."

Veteriner Hekim Mehmet Şakir Okay da belde halkını toplayarak, kuduz vakasının belirtileri, sonuçları ve etkilerini anlatan bir seminer verdi. Çocuklarda veya herhangi bir kişide belirtilerin oluşması üzerine acilen yetkililere haber verilmesini isteyen Okay, bu konuda herkesin çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.