Hakan Çelik O bakanın adı Hilmi Güler
HABERİ PAYLAŞ

O bakanın adı Hilmi Güler

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail’e gidip iş bağladığını iddia ettiği bakanın, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler olduğunu açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile dün Ankara’dan uçakla İstanbul’a gittik. Esenboğa-Sabiha Gökçen Havalimanı arasında geçen yaklaşık yarım saatlik zamanda 12 Haziran seçimini ve CHP’nin hazırlıklarını konuştuk. Kemal Kılıçdaroğlu, uçağa girer girmez ağzına bir adet “kaya şekeri” attı. Ne işe yaradığını sordum, sesi biraz kısılmış olan Kılıçdaroğlu “Sesimi korumak için alıyorum” cevabını verdi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara’dan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçtuk. Cessna Citation Bravo 550 tipindeki 2005 model uçak 8 yolcu taşıyabiliyor. Uçakta yoğun temposunu konuştuğumuz Kemal Kılıçdaroğlu seçim sonrasında fırsat bulursa birkaç gün tatil yapmak istediğini söyledi.

[[HAFTAYA]]

Kılıçdaroğlu ile Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ayrıldıktan sonra Gebze- Dilovası ve İzmit mitinglerine katıldık. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, birkaç gün önce gündeme gelen, İsrail’e gidip iş bağladığını iddia ettiği bakanın adını açıkladı. Kılıçdaroğlu “İsrail’de Çalık Grubu’na ihalesiz iş verilsin diye kulis yapanın adı Hilmi Güler’dir. Bu bilgi benim iddiam değil. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi belgelerine yansıyan bir bilgidir.

O belge benim elimde var” diye konuştu. Güneydoğu’daki gelişmeler konusunda da açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Kürt sorununu tek başına hiç bir siyasi partinin aşamayacağını; bunun için toplumsal uzlaşının gerçekleşmesi gerektiğini” söyledi. Kılıçdaroğlu şu değerlendirmeleri yaptı: Parlamentoda akil adamlardan oluşan bir komisyon oluşturulmalıdır. Her siyasi parti, bu komisyona konuyla ilgili uzmanlığı ve bilgisi olan isimleri vermelidir, birinci koşul bu. İkinci koşul; bu sorun iç politika meselesi yapılmamalıdır.

Başbakan sizin BDP ile gizli bir seçim ittifakı yaptığınızı söyledi. Bu iddiaya ne cevap veriyorsunuz?

Kesinlikle reddediyorum. Kimseyle ittifak yapmak ayıp değil. Ama yapmadık ve yapmadığımız bir şeyle suçlanıyoruz; bundan ötürü Başbakana Erdoğan’ı davet ettim. O gidip kendi partisine baksın. Partisinin bir ilçe başkanı ‘BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile anlaşma yaptıklarını’ açıkladı. Gidip o anlaşmanın ne olduğuna baksın.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın bilgisi dışında bir anlaşma yapılmış olabilir mi?

Mümkün değil. AKP, askeri disiplin içinde çalışan bir partidir. Böyle bir şey mümkün değil.

Siyaset çok sert gidiyor, yeni bir sayfa açmak adına bu kampanya döneminde söylenenler unutulabilir mi?

Herhalde unutulmaz.

Gerekirse, AK Parti ile mi MHP ile mi ittifak yaparsınız?

Bizim ilk tercihimiz tek başına iktidar olmaktır.

Kürt meselesi nasıl çözülecek?

Bu sorun tek başına aşılamaz. Toplumsal uzlaşma arayışlarının gerçekleşmesi lazım. Parlamentoda bir ‘akil adamlar’ heyeti toplansın. Her siyasi parti oraya bu konuları iyi bilen insanlar göndersin. Sorun aşılır. Birinci koşul budur. Bu olayın iç politika malzemesi yapılmaması lazım. AKP bu sorunu çözemez, niyeti de yok. AKP bugüne kadar hangi sorunu çözdü? Ekonomide sorun var, sosyal yaşamda sorun var, üniversitelerde sorun var, dış politikada var. Sadece yandaşlarını zengin etti, yeni bir sermaya sınıfı yarattı. AKP’nin başarılı olduğu tek alan budur. Kendisine destek veren bir sermaye grubu oluşturdu. Şimdi anayasa değişikliğinden de çark etti. “367’yi bulmazsam anayasayı değiştirmeyeceğim” dedi. Hani sen demokrattın? Bu kadar hızlı dönen bir başbakan görmedim.

Haberin Devamı

Mustafa Sarıgül’ün CHP’ye verdiği desteği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Recep Bey belki sinirlenmiş olabilir, bizim açımızdan sorun yok. Sarıgül’ün Türkiye Değişim Hareketi’nin gücü nedir, bilmiyorum. Ama geçmişte CHP ya da diğer partilerin içinde olanlar bize destek verirlerse bundan memnun oluruz.

Mitinglerinizde en büyük coşkuyu hangi şehirlerde gördünüz?

Uzun yıllardır çok düşük oy aldığımız Kütahya, Elazığ, Düzce’de. Yağmura rağmen Bolu, Sakarya da benim dikkatimi çeken mitingler oldu. Siyasi partiler içinde en güçlü ekip bizde. Benim ekibimle karşılaşmak istiyorlarsa kendi ekiplerini çıkarsınlar. Daha genç, daha dinamik, daha eğitimli, konusunu daha iyi bilen bir ekibimiz var. Zaten yayınladığımız raporlarda bu açıkça görülüyor. Hiçbir parti bizim kadar rapor hazırlayıp kamuoyuyla paylaşmadı. İklim değişikliğinden kadın, ekonomi, milli eğitim, spor, yoksulluk, sivil toplum, tarım konularına kadar ciddi, tutarlı, ayakları yere basan raporlar hazırladık.

Kimi yorumcu bu seçimde meydanlarda din söyleminin çok olduğunu söylüyor, sizce de öyle mi oldu?

AKP, din istismarı yapıyor. Amaçları insanları din yoluyla kandırmak. Bu, onların zaten kültüründe var. Ama ne yaparlarsa yapsınlar gelip duvara tosluyorlar. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan kendi bakanının yolsuzluk yaptığını itiraf etti. Şimdi inançlarla yolsuzluğu nasıl bağdaştıracaklar, merak ediyorum. “Bakanların adını açıkla” deyince “AKP’nin iç işine karışma” diyor. Yolsuzluk yapanları korumak, onların sırtını sıvazlamak ne zamandan beri AKP’nin iç işi oldu? Bugüne kadar hiçbir bakan da cesaretle çıkıp bir şey söyleyemedi. Yarın o bakanlar çocuklarının yüzüne nasıl bakacaklar? Ancak merak edilmesin; Meclis açıldığında harekete geçeceğiz.

Önceki dönemlere göre CHP’de nasıl bir fark var?

Biz ilk kez hiçbir partinin düşünemediği kadar kamuoyunun önüne çıktık. Sosyal devlet algısını ve halk kavramını öne çıkardık. Demokrasi ve özgürlük kavramlarını işledik. Bunlar, bizim bu seçimlerdeki artılarımız.

Meydanlardaki insanlar özgürlük mü ekmek mi istiyor?

Eğer işsizlerse doğal olarak ekmek derdinde oluyorlar. Karnı doyan insanlar ise özgürlük söylemlerine daha fazla dikkat ediyor. Türkiye’de topluma uygulanan baskı inanılmaz dozda arttı. Kimse rahat konuşamıyor. Kimse istediğini yazamıyor. AKP’nin 9 yılda bir şey getirmediğini halk da görüyor. Esnaf, emekli, işçi, çiftçi rahatsız.

Seçime bu kadar az zaman kala başarı kriteriniz nedir?

Bizim için başarı, iktidar olmaktır.

İktidar olmazsanız başarısız olduğunuzu mu anlayacağız?

Onun takdirini kamuoyuna bırakacağız.

Başbakan Erdoğan ile AK Parti sözcüleri, The Economist ve diğer yabancı dergilerde iktidarla ilgili yorumlara çok sert tepki verdi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

AK Parti’nin gerçek yüzünü dünya da gördü. Hükümetin güven vermeyen, tek parti rejimine doğru giden bir devlet partisi olduğunu herkes fark etti. Devletin valileri AK Parti il başkanı gibi çalışıyor. Kaymakamlar da öyle... The Economist ve diğer yayın organları yıllardır hükümeti destekleyen yazılar yayınlıyor. Başbakan bu dergilerin geçmişte yazıp çizdiklerini unuttu herhalde. The Economist destek verdiğinde Başbakan hiç itiraz etmiyordu; aynı dergi CHP’ye destek isteyince düşman oldu.

İnan Kıraç’la ilgili tartışmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Başbakan’ın açıklamalarını anlamakta zorlanıyorum. İnan Kıraç iddialara göre özgürce görüşlerini açıklamış. Bir kişi dünya görüşünü açıkladı diye Başbakan’ın düşmanı olabilir mi?

Peki yabancı basında Türkiye’deki seçimle ilgili yorum yapılmasını yanlış mı buluyorsunuz?

Hayır, niye yanlış olsun! Bizim dış politika ile ilgili yazarlarımız da İran’la İsrail’le ilgili yorumlar yapmıyor mu?

Son haftayı nasıl görüyorsunuz? Oy oranınız yükseliyor mu?

Evet, çok iyi gidiyoruz. İnşallah parti olarak bir hata yapmayız ve böyle güzel şekilde bitiririz.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hapisteki gazetecilerle ilgili sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cumhurbaşkanı’nın, yargı kararı çıkmadan konuşması doğru değil. Devam eden bir dava hakkında konuşmak yanlış. O makam sıcak siyasi gelişmelerin değerlendirildiği bir makam olmamalıdır. Anayasamızda cumhurbaşkınının tarafsızlığı esastır. Bunu dikkate alarak sayın Cumhurbaşkanı’nın değerlendirme yapması ve belli değerlendirmelerden kaçınması gerekir.

Bugüne kadar kaç kente gittiniz? Ne kadar seyahat ettiniz?

Şimdiye kadar 81 ile gittim; 200 ilçeyi ziyaret ettim, bazı yerlere birkaç kez gittim.

Seçime kadar hangi şehirlere gidecek?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 12 Haziran tarihine kadar Antalya, Denizli, Sivas, Manisa, Isparta, Ankara, Şebinkarahisar ve İzmir’e gidip halkla görüşecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder