Gündem O komutan da gözaltında

O komutan da gözaltında

Paylaş
O komutan da gözaltında

Balyoz'da dün ikinci dalga gerçekleşti. 13 kentte biri emekli 18 asker gözaltına alındı

İKİNCİ DALGA

Haberin Devamı

‘Balyoz’ adlı darbe planı iddiasıyla pazartesi günü başlatılan operasyonlarda muvazzaf (halen görev yapan) ve emekli 49 subay gözaltına alınmış, 31’i tutuklanmış, 16’sı da serbest bırakılmıştı. İlk operasyonda gözaltına alınanların emniyette ve adliyede verdikleri ifadeler doğrultusunda dün 13 ilde eş zamanlı yeni operasyonlar gerçekleştirildi.

Aralarında Adana’daki 6’ncı Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Konya İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Özçoban ile Van Jandarma Kolordu Komutanlığı’nda görevli Yarbay Yusuf Kelleli’nin de yer aldığı 4’ü subay ve 13’ü astsubay, bir de emekli astsubayın bulunduğu 18 asker gözaltına alındı.

1. ORDU’DAYDI

Balyoz adlı darbe planının 2003 yılında İstanbul’daki 1. Ordu Komutanlığı’nda hazırandığı öne sürülmüştü. 2003 yılında Tümgeneral rütbesiyle 1. Ordu’da görev yapan Nejat Bek’in Ordu Komutanı’nın emriyle ‘Balyoz Harekat Planı’nda görev alacak personelin isimlerinin tespit edilerek bildirilmesi için dönemin İstihbarat Başkanı Kurmay Albay İzzet Ocak’a emir verdiği öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Emekli Tuğgeneral İzzet Ocak, Balyoz soruşturmasında tutuklanıp cezaevine gönderilmişti. İZİNDEYMİŞ Yıllık iznini kullandığı bildirilen Kurmay Albay Hüseyin Özçoban’ın, İstanbul’da olduğu öğrenildi. Albay Özçoban’ın tebligat üzerine İstanbul Merkez Komutanlığı’na gittiği bildirildi. Balyoz Operasyonu’nun ikinci dalgasında Diyarbakır, Şırnak, Batman, Mardin ve Elazığ’da da 1’i subay 6’sı astsubay 7 muvazzaf asker gözaltına alındı. Gözaltına alınan ve İstanbul’a gönderildikleri bildirilen askerlerin isimleri şöyle:

DOĞU’DA DA BALYOZ

Jandarma Üsteğmen Erdinç Atik (Batman Jandarma Bölge Komutanlığı), Jandarma Astsubay Abdil Akça (Batman), Jandarma Astsubay İmdat Solak (Şırnak), Jandarma Astsubay Mustafa Kelleci (Diyarbakır), Jandarma Astsubay Selahattin Gözmen (Diyarbakır Silvan), Jandarma Astsubay Musa Fariz (Mardin), Jandarma Astsubay Fikret Coşkun (Elazığ Karakoçan).

HERKES YERİNİ BİLECEK

Korgeneral Nejat Bek, 2007’de 9. Kolordu Komutanlığı yaptığı dönemde çıkışları ile gündeme gelmişti. Nejat Bek, Erzurum Kongresi’nin 88’inci yıldönümü kutlamalarında, Vali Celalettin Güvenç’i azarlamıştı. Nejat Bek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanında yer almak isteyen Vali Güvenç’e “Yerinize geçin. Sizin yeriniz burası. Herkes yerini bilecek” demişti. Nejat Bek, Erzurum’da 2007’de düzenlenen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde bir kez daha gündeme gelmişti. Erzurum caddelerine yeterince bayrak asılmamasını eleştiren Nejat Bek, hem Vali Güvenç’e hem de dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li Ahmet Küçükler’e “Bu bayram bizim bayramımız değil mi” diye seslenmişti.

Haberin Devamı