Nedim Şener 'O masumdu'
HABERİ PAYLAŞ

'O masumdu'

Tunceli Hozat'taki fişleme skandalından sonra intihar eden ilçe Emniyet Amiri Çağlar Şan, masumdu. Fişlemeler 2007-2011 dönemine aitti ve o sadece 4 ay önce burada göreve başlamıştı. Ancak müfettişler onun görevden alınmasını istedi. Fişlemeyle ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Şeker, Şan hakkında "Bu dosyada en masum kişi oydu, intiharı sonraki gelişmelerden olabilir" diyor.

Tunceli’nin Hozat ilçesinde 16 Kasım’da bir fişleme skandalı ortaya çıkmıştı. Doğan Haber Ajansı muhabiri Ferit Demir’in hazırladığı habere göre; emniyet ve jandarma 2007 ile 2011 yılları arasında kamu görevlileri ve vatandaşları tek tek fişlemişti. Fişlenenler arasında Belediye Başkanı Cevdet Konak, Özel İdare Müdürü, Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki şube müdürleri, ilçedeki okul müdürleri, adliye çalışanları ve diğer bazı kamu görevlilerinin yanı sıra çeşitli siyasi parti yöneticileri de yer alıyordu.

Haberin Devamı

Fişlenenlerden en küçüğü 16, en büyüğü ise 77 yaşındaydı. Skandalın ortaya çıkmasıyla İçişleri Bakanlığı soruşturma başlatmış ve iki mülkiye başmüfettişi göndermişti. Bu skandaldan 8 gün sonra Hozat Emniyet Amiri Çağlar Şan (35) evinde silahla başına tek el ateş ederek intihar etmişti.

Meslek onuru

Fişleme skandalının üzerine yıkılacağını düşünen Çağlar Şan, arkasında “Ben bugüne kadar bu mesleği onurumla ve şerefimle yaptım. Eşimi ve çocuğumu çok seviyorum, sizlerle alakası yok” yazan bir not bırakmıştı. Ayrıca Çağlar Şan intiharından kısa süre önce İstanbul’da görev yapan emniyet amiri eşi Aslı Türkün Şan’ı aramış ve eşine “Her şeye hazırlıklı olun, ihraç edebilirler. Ben bunu kaldıramam” demişti. Ancak işin tuhaf yanı intihar eden Hozat İlçe Emniyet Amiri Çağlar Şan’ın fişleme olayıyla hiçbir ilgisi yoktu.

Çağlar Şan 2012 yılı Ağustos ayına kadar İstanbul Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Ataköy Polis Merkezi Amirliği’nde görev yapıyordu. Henüz dört aydır Hozat’ta görev yapan Çağlar Şan’ın 2007-2011 yıllarını kapsayan fişleme skandalı ile ilgisi olamazdı. Fişleme yapıldığı dönemde yani 2007’den itibaren Hozat’ta Murat Uçar ve Oktay Kaygısız ikişer yıl Emniyet Amirliği yapmışlardı. Bu gerçeğe rağmen Mülkiye başmüfettişleri intihar eden Çağlar Şan’ın görevden alınmasını talep etti.

Haberin Devamı

Oysa Çağlar Şan, olay ortaya çıkar çıkmaz konuyla ilgili soruşturma açan Hozat Cumhuriyet Savcısı Önder Şeker’e Emniyet’in elindeki fişlerin tamamını teslim etmiş. Bununla da yetinmemiş, savcının soruşturmasının genişletilmesi için Hozat İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün bilgisayarlarının imajlarını hemen savcıya iletmiş.

Soruşturma skandalı

Fişleme skandalı ile ilgili soruşturmayı yürütecek iki mülkiye başmüfettişinden birisinin, daha önce Hozat’ta kaymakamlık yapmış Kemal Çeper olması kafa karıştırıyor. Siyasi idareye bağlı Mülkiye Müfettişlerinin, hele hele fişleme yapılan dönem içerisinde Hozat’ta kaymakamlık yapmış Kemal Çeper’in yazacağı rapor şimdiden tartışmalıdır. Gerçeği ortaya çıkaracağı da şüphelidir. Tek güvence ise Hozat Cumhuriyet Savcısı Önder Şeker’in yaptığı soruşturmadır. Onun, “Nereye giderse gitsin gerçeği ortaya çıkaracağım” sözüdür.

Haberin Devamı

İntihar eden Hozat Emniyet Amiri Çağlar
Şan’ın cenazesi 25 Kasım’da İstanbul Ataköy
5. Kısım Cami’inden kaldırıldı. Şan’ın
fotoğrafını devre arkadaşı taşıdı.

'Fişlemeden Emniyet sorumlu'

Fişleme skandalını soruşturan Hozat Savcısı Önder Şeker, soruşturmanın şu anda sorunsuz devam ettiğini söyledi. Şu ana kadar ele geçen belgelere göre fişlemenin başlangıcı 2007 yılı. Savcı Şeker, fişlemenin sorumlusu olarak da Emniyet’in göründüğünü anlatıyor. Şeker sorularımızı şöyle yanıtladı:

İntihar eden Çağlar Şan’ın fişleme olayıyla ilgisi var mı?

İntihar eden emniyet amiri olayın ortaya çıktığı gün Emniyet’in bilgisayarlarını kontrol edip bana 10 tane fişleme belgesiyle geldi. Hiçbir delili karartmadan, yok etmeye çalışmadan olayın ortaya çıkması için elinden geleni yaptı. Kendisi dört ay burada görev yaptı bir ay da izinliydi. Dolayısıyla bu fişleme ile onun hiçbir ilgisi yoktur. Ben intihar eden amirin ifadesini dahi alma ihtiyacı hissetmedim, benim dosyamda da şüpheli olarak işlem görmemiştir. Ben bu dosyada en masum kişinin o olduğunu görüyorum.

Şan’ı intihara götüren şey nedir?

Dosyanın kendisiyle hiçbir ilgisi yoktur. Bu olayda Çağlar Şan son derece açık ve doğru davranmıştır. Belki sonrasında gelişen olaylar kendisini sıkıntıya sokmuş olabilir. Ama biz kendisini hiçbir şeyle suçlamadık. Fişleme 2007-2011 arası yapılmış. Çağlar Şan’ın bu olayla ilgisi olamaz.

Peki size göre fişleme olayının kaynağı nerede yani sorumlu kim?

Fişleme Emniyet kaynaklı görünüyor. Soruşturma şu anda devam ediyor ve Emniyet’in 14 bilgisayarına el koyduk, Jandarma ve Kaymakamlık bilgisayarlarını aldık inceleme sonuçlarını bekliyoruz.

Kaç kişi fişlenmiş?

Şu anda elimde 10 adet fişleme belgesi var ama 300 adet fişlenmiş isim olduğunu biliyoruz. Ama olayın tam boyutu bilgisayarlarla ilgili inceleme bitince ortaya çıkacak.

Tehdit alıyor musunuz?

Hayır şu anda herhangi bir tehdit yok.

Soruşturmada nereye kadar gidebileceksiniz?

Nereye kadar giderse soruşturacağız. Benim burada 7 aylık görev sürem var. Ve bu sürede soruşturmayı bitirmeye çalışacağım. Benden sonraki savcı arkadaşlara bir bomba bırakmak istemiyorum. Ama nereye giderse oraya kadar soruşturacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder