Gündem O tünel bulundu

O tünel bulundu

Paylaş
O tünel bulundu

İzmir'de Agora ile Kadıfekale arasında Büyük İskender zamanından kalma tünel olduğu bir efsane gibi kuşaktan kuşağa konuşuluyordu. İzmir'in çehresini değiştirecek 2500 yıllık tünel sonunda bulundu

EFSANE GERÇEK OLDU

Haberin Devamı

İzmir’de Agora ile Kadıfekale semtleri arasında tarihi tünel bulunduğu, bir şehir efsanesi olarak geçmişten bugüne dile getiriliyordu. Ama o tünele binlerce yıllık bir sır gibi ulaşmak mümkün olmamıştı.

İşte bu tarihi sırrı Agora kazılarını yöneten Yardımcı Doçent Dr. Akın Ersoy başkanlığındaki ekip aydınlattı. Ekip, antik tüneli ortaya çıkardı. DHA muhabiri de Agora semtindeki eski bir evin avlusundan tünele girip yürüdü.

DİMDİK AYAKTA DURUYOR

Yüksekliği 2, eni 1 metre olan tünel hâlâ dimdik ayakta duruyor. Bir bölümü düz olan tarihi tünel yer yer kıvrılarak ilerliyor. Tünelin ilerisine, havasız olması ihtimaline karşılık daha sonra oksijen tüpüyle girilecek.

Böylece tünelin uzunluğu ölçülecek. Arkeolog Çağdaş Yılmaz “Tünelin Kadıfekale eteklerine uzandığını tarihi bulgular ortaya koyuyor” dedi ve tünelin Makedonya Kralı Büyük İskender ile bağlantısına dikkati çekti.

Haberin Devamı

DÜNYA TURİZMİNE AÇILACAK

Çağdaş Yılmaz anlattı: “Büyük İskender, İzmir’deki Smyrna kentini ele geçirince Pagos’a (Kadıfekale) avlanmaya gitmiş ve Nemesis Tapınağı’nın önünden geçen pınarın başında uykuya dalmış. İşte bu pınar o zamandan beri, bulduğumuz tünelden akıyor.Tünelin içi diz hizasına kadar pınarın suyuyla dolu.” Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, tünelin girişinin bulunduğu Agora semtindeki evin alınıp restore edileceğini, bölgenin turizme açılacağını söyledi.

Mustafa OĞUZ/DHA