Gündem O yas gününü, 95 yaşındaki tanığı anlattı

O yas gününü, 95 yaşındaki tanığı anlattı

Paylaş
O yas gününü, 95 yaşındaki tanığı anlattı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de vefatının ardından naaşını İstanbul'dan İzmit'e taşıyan Yavuz Zırhlısı'nda askerlik yapanŞaban Kalmaz, o günleri hüzün ve gururla anlattı

Atatürk’ün ölümünün 74’üncü yılı nedeniyle Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’ndeki Erdemir Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi. Törene, vatani görevini yaptığı Yavuz Gemisi’nde Ulu Önder’in naaşı başında nöbet tutan 95 yaşındaki Şaban Kalmaz da katıldı. Güçlükle yürüyebilen Kalmaz, sahneye çıkarak salondakileri selamladı.

Haberin Devamı

İstanbul’dan İzmit’e götürülürken Atatürk’ün naaşı başında nöbet tutan 12 askerden biri olan Şaban Kalmaz, karşısındaki kalabalığı görünce gözyaşlarını tutamadı.

Kendisine takdim edilen çiçeği aldıktan sonra yerine götürülmek istenen Kalmaz, sahnede kalarak, Atatürk’ü anmaya gelen kalabalığı biraz daha görmek istediğini söyledi. "Ben sizlerden ayrılmak istemiyorum" diyen Şaban Dede'yi tüm salon alkışladı.

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer8143","8143","201211","8143-6.jpg");

Şaban Kalmaz, bir süre sonra sahneden indirilirken, tören devam etti.

Şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verildiği törende, endüstri meslek lisesi öğrencilerinin oratoryosu ilgiyle izlendi.

"BÜTÜN ASKERLER AĞLIYORDU"

Haberin Devamı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de vefatı ardından naaşını İstanbul’dan İzmit’e taşıyan Yavuz Zırhlısı’nda askerlik yapan 96 yaşındaki Şaban Kalmaz, o günleri hüzün ve gururla anlattı.

Vefatının ardından 19 Kasım günü 12 generalin omzunda Dolmabahçe Sarayı’nın dış kapısına çıkarılarak, Gülhane Parkı’na götürülen, buradan da bir torpido ile Yavuz Zırhlısı’na nakledilen Atatürk’ün naaşına İzmit’e kadar eşlik eden askerler arasında yer alan Kalmaz, üzerinden geçen uzun yıllara rağmen bu önemli anısını heyecanla hatırlıyor.

Yaşadığı Ereğli ilçesi Ormanlı beldesine bağlı Ortacı köyünde hatıralarını anlatan Kalmaz, 15 Nisan 1938’de askere gittiğini, acemi birliğinin ardından 48 ay Yavuz Zırhlısı’nda vatani görevini yaptığını söyledi.

Yavuz Zırhlısı’nda askerliğini yaparken komutanlarından Atatürk’ün vefat ettiğini öğrendiğini anlatan Kalmaz, "Dolmabahçe Sarayı’ndan Ata’nın naaşının gemimize getirileceğini öğrendik. Naaşı alıp İzmit’e götüreceğimiz söylendi. Atatürk’ün naaşı gemimize konulduğunda büyük heyecan yaşadık" dedi.
Naaşın zırhlının arka kısmında konulduğunu anlatan Kalmaz, şunları kaydetti:

"Atatürk’ün tabutunun başında nöbet tutması için seçilen askerlerden biriydim. Yolculuk süresince naaşın başından ayrılmadık. O gün olağanüstü bir durum yaşıyorduk. Zırhlının çevresinde yabancı devletlere ait uçaklar ve gemiler de vardı. Yolculuk esnasında askeri bando marş çalıyordu. Askerler selam duruyordu. Duygu seli yaşanıyorduk. Benim gibi çok sayıda asker ağlıyordu. İzmit’e gelindiğinde naaşı Ankara’ya götürülmesi için özel bir trene teslim ettik. O günleri yaşayan ve hayatta olan birkaç tanıktan biri olduğumu tahmin ediyorum. Belki de tekimdir. Atatürk’ün naaşı başında nöbet tutmanın gururu yaşıyorum."

Haberin Devamı

Kalmaz, geçmiş yıllarda Anıtkabir’i 3 kez ziyaret ettiğini kaydetti.

-Atatürk’ün naaşının Ankara’ya götürülüşü-

10 Kasım 1938’de yaşama gözlerini yuman Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Kasım’da Dolmabahçe Sarayı’nda büyük tören salonunda bir katafalka konulan tabutunun önünden üç gün üç gece saygı geçişi yapıldı.

19 Kasım sabahı, sarayın dış kapısı önündeki top arabasına konularak törenle Sarayburnu’na getirilen Atatürk’ün tabutu, burada Zafer Torpidosu’na alınarak Moda açıklarında duran Yavuz Zırhlısı’na nakledildi.

Büyük Ada açıklarına kadar, Türk donanması ve törene katılmak için gelmiş olan yabancı gemilerin eşlik ettiği Yavuz Zırhlısı, cenazeyi İzmit’e getirdi. Yavuz zırhlısından alınan cenaze, özel bir trene konularak Ankara’ya götürüldü.

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Bektaş - AA