Dünya Obama-Erdoğan gerginliğine yalanlama

Obama-Erdoğan gerginliğine yalanlama

Paylaş
Obama-Erdoğan gerginliğine yalanlama

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Obama ile Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde gerginlik yaşanmadığını söyledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Uygulanması Komitesi tarafından düzenlenen "BM İsrail-Filistin Barış Sürecine Destek" başlıklı uluslararası toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

'KRİZ KİMSENİN MENFAATİNE DEĞİL'

Davutoğlu, ABD Başkanı Obama ile Başbakan Erdoğan arasında geçen telefon görüşmesinde Obama'nın İran'ın uranyum takasıyla ilgili olarak Türkiye'ye " Çabalarımıza zarar veriyorsunuz " şeklindeki cümlesinin Türkiye ABD ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusuna yanıt verdi. Davutoğlu, "Ulusal ve uluslarası basına Türkiye ile ABD arasında kriz çıkarma teşebbüsleri akamete uğrayacaktır. Böyle birşey sözkonusu değil. Aksine her zaman vurguladık. Eğer bugün bir başarı sözkonusuysa bu diplomaside, bu başarının arkasında Sayın Obama'nın takip ettiği angajman politikaları vardır.

Eğer Sayın Obama İran ile angajman politikalarına yönelmemiş olsaydı; bu diplomasiyi yürütmek sözkonusu olmazdı. Biz bunu sadece Türkiye'nin başarısı olarak görmüyoruz; Sayın Obama'nın angajman politikalarının da bir başarısı olarak görüyoruz. Bunu vizyonun hayata geçirilmesinin en somut adımları olarak görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye ile ABD arasında bir kriz varmış gibi bir görüntü vermek kimsenin menfaatine değil" diye konuştu.

Haberin Devamı

'NE BİR MESAJ VAR NE GERİLİM'

Davutoğlu, "Türkiye'nin amacı çabası çok aşikardır. 10 aydır bu konuya yoğunlaşmamızın nedeni ise, burada bir barış umudu görmemizdir. Sayın Başbakanımızın Sayın Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde bahsedilen iddia edilen ne bir mesaj iletilmiştir ne de gerilimli bir görüşme olmuştur. Aksine son derece yapısı, karşılıklı konuların aktarıldığı bir görüşmedir. Washington'da yapılan nükleer güvenlik zirvesinin bir takip zirvesidir" şeklinde konuştu.

Ortada bir takvim olduğunu ve bu takvimin ilk admının gerçekleştiğini kaydeden Davutoğlu, şu anda yapılması gerekenin bu konu üzerinde çalışmak olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Biz barış için bir yol hazırladık. Bu yoldan geçip geçmemek herkesin kendi takdirindedir. Biz bu barış yolu dışındaki yolların hiçkimsenin menfaatine olmadığı kanaatindeyiz. Sayın Obama'nın vizyonuyla örtüşen bir vizyondur bu. Biz ümit ederiz ki, hem Türk - ABD ilişkilerine daha güçlü bir yapı kazandıracaktır hem de, bölgemizde gereksiz gerilimlerin yerine barış rüzgarlarının esmesini temin edecektir" dedi.

Pınar ÇITAK KOYGUN / İSTANBUL DHA

Haberin Devamı