Dünya Obama 'İran' dedi; Erdoğan ise 'İsrail'

Obama 'İran' dedi; Erdoğan ise 'İsrail'

Paylaş
Obama 'İran' dedi; Erdoğan ise 'İsrail'

Obama, Erdoğan'a “İran'a nükleer silahlanma konusunda yaptırım şart” dedi. Başbakan Erdoğan “Çifte standart yapılmamalı” diyerek İran'a karşılık İsrail'i öne sürdü

‘İSRAİL DE KARARA UYMALI’

Başbakan Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için gittiği Amerika’nın başkenti Washington’da dün Kongre Merkezi’nde Başkan Obama ile görüştü. görüşmesine dışişleri bakanları Ahmet Davutoğlu ve Hillary Clinton da katıldı.

Obama öncelikle, nükleer faaliyetlerini sürdüren İran’a yönelik yaptırımların artırılması gerektiğini net bir dille ifade etti. Buna karşılık Başbakan Erdoğan “Eğer hedef nükleer silahsız bir Ortadoğu ise buna bütün ülkeler uymalıdır” mesajıyla yine İsrail’i işaret etti.

TÜRKİYE'NİN HASSASİYETLERİ

Görüşmenin en kritik konusu ise Ermenistan’la normalleşme sürecindeki aksaklıklardı. Obama kritik bir sürece girildiğini vurgulayarak, beklenen adımların bir an önce atılmasını istedi.

Erdoğan Ankara’nın da sürecin devamından yana olduğunu vurguladı. Türkiye’nin “soykırım” ifadesi ilgili hassasiyetini hatırlatarak Obama’nın 24 Nisan konuşmasına gönderme yaptı.

OBAMA'DAN EMİNİM

Erdoğan görüşme öncesi CNN televizyonuna röportaj verdi. Röportajda Ermenilerin soykırım iddiasıyla ilgili tartışmaya da değinen Erdoğan, Türkiye’nin, yaşanan olayların “soykırım” olarak nitelendirilmesini kabul edemeyeceğini vurgulayarak, Amerika Başkanı Obama’nın da bu ifadeyi kullanmayacağından emin olduğunu kaydetti.

Erdoğan, “Benim beklentim bu yönde, çünkü bugüne kadar hiçbir Amerikan lideri bu kelimeyi kullanmadı ve Başkan Obama’nın da kullanmayacağına inanıyorum” dedi.

İRAN İÇİN DESTEK YOK

Erdoğan, nükleer silahlanma konusunda İran için istenen yaptırımlara da değindi. Erdoğan, Türkiye’nin, İran ile 17. yüzyıldan bu yana stratejik bir ittifaka sahip olduğunu vurgulayarak, bu ülkenin nükleer programından kaynaklanan soruna diplomatik çözüm bulunmasını istediğini söyledi.

Haberde “Erdoğan, Obama’nın İran’a yeni sıkı yaptırımlar getirilmesi çabasını desteklemeyi reddetti, ancak Türkiye’nin Tahran’ın nükleer hevesleriyle ilgili diplomatik anlaşmazlıkta arabuluculuk yapmaya istekli olduğunu kaydetti” ifadesi kullanıldı.

45 DAKİKA GÖRÜŞTÜLER

Başbakan Tayyip Erdoğan dün Amerika Başkanı Barack Obama ile biraraya geldi. Nükleer Enerji Zirvesi’nin yapıldığı merkezde gerçekleşen görüşme Türkiye saati ile 20.45’de başladı.

15 dakika süreceği açıklanan Obama-Erdoğan görüşmesi tam 45 dakika sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da hazır bulundu. Başbakan Erdoğan, Obama’dan sonra Rus Lider Medvedev ile görüştü.

2

Haberin Devamı