Dünya Obama Nobel Barış Ödülü'nü aldı

Obama Nobel Barış Ödülü'nü aldı

Paylaş
Obama Nobel Barış Ödülü'nü aldı

Obama Nobel Barış Ödülü'nü aldı

ABD Başkanı Barack Obama, Norveç’in başkenti Oslo’da 2009 Nobel Barış Ödülünü aldı. İsveçli mucit sanayici Alfred Nobel’in 30 Aralık 1896’da açıklanan vasiyetine göre, sadece barış ödülünü veren Norveç parlamentosu Storting’in Barış Komitesi, 18 ayar altın madalya ile Nobel diploması ve 10 milyon İsveç Kronu (1,41 milyon dolar) tutarındaki ödülü Obama’ya takdim etti.

BAZEN SAVAŞ DA GEREKİR

Obama, ödülün takdiminden sonra yaptığı konuşmada, sürdürülebilir barışın, insan hakları ve bireyler için ekonomik fırsatlarla mümkün olabileceğini söyledi. Obama, bunun için ayrıca, uluslararası kuralları çiğneyen rejimlerin de yaptırımlara maruz bırakılması gerektiğini savundu. Savaşın bazen gerekli olduğunu belirten Obama, barış için bazı şartlar bulunduğunu da ifade etti. Obama, verdiği örnekte, "Uluslararası topluluk, nükleer konularda limitleri aştıkları anda Kuzey Kore ve İran'a manidar yaptırımlar uygulamalıdır" dedi.

TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Geleneksel olarak Nobel ödülleri sahiplerinin duyurulduğu ekimde yapılan açıklamaya göre, Obama, uluslararası diplomasi ve dünya halkları arasında işbirliğini kuvvetlendirmek için gösterdiği olağanüstü çabalar ve atom bombasından arınmış dünya için yaptığı çalışmalardan ötürü bu yılki Nobel Barış Ödülüne layık görüldü. Bu karar, "Obama henuz vaatten başka birşey yapmadı" diyen çevrelerce çokça eleştirilmişti.

Nobel Komitesi, 9 Ekim'de, göreve gelmesinin üzerinden henüz bir yıl bile geçmemişken bu önemli ve saygın ödüle Obama'nın layık görüldüğünü açıklayarak dünyayı şaşırtmıştı.

Obama'nın sözcüsü Robert Gibbs, Obama'nın "Bir savaş başkanı olarak mı barış ödülünü alacağı?" yönündeki bir soruya "Kesinlikle evet" yanıtını vermişti

2 BİN POLİS KORUDU

Bu arada ABD Başkanı'nın Oslo'daki güvenliği için 2 bin polis ve asker görevlendirildi. ABD Başkanı'nın kalacağı otelin balkon camları kurşun geçirmez panellerle güçlendirildi.

Obama, Nobel’in büyük para ödülünü hayır işlerine bağışlayacağını açıklamış bulunuyor. Nobel ödülleri, Alfred Nobel’in 10 Aralık 1896’daki ölümünün yıl dönümlerinde veriliyor.

Haberin Devamı

Obama'nın konuşmasının tam metni için tıklayın