Dünya 'Obama'yı etkilemez'

'Obama'yı etkilemez'

Paylaş
'Obama'yı etkilemez'

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarj Sarkisyan, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesini öngören protokolü askıya aldıklarını açıkladı

BİR YIL DOLMADI

Türkiye ile Ermenistan, ilişkilerin normalleşmesi için 10 Ekim 2009’da protokol imzalamıştı. Protokol iki ülke parlamentolarında onaylandıktan sonra yürürlüğe girecekti. Protokollerin yürürlüğe girmesinin ardından 2 ay içerisinde karışılıklı sınırlar açılacaktı. 24 Nisan’a iki gün kala dün Ermenistan’da koalisyon ortağı partiler Türkiye’nin sürekli ön koşullar ileri sürdüğü gerekçesiyle sürecinin askıya alınmasını istedi.

‘TÜRKİYE HAZIR DEĞİL’

Akşam saatlerinde televizyonda halka seslenen Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarj Srakisyan, “Ermeni-Türk görüşmelerinin bu aşaması bizim için bitmiştir” diyerek protokollerin parlamentoda onaylanmasını askıya aldıklarını açıkladı. Sarkisyan Türkiye’nin süreci devam ettirmeye ve ön koşullar sunmadan ilerlemeye hazır olmadığını savundu.

‘KENDİLERİ BİLİR’

Sarkisyan’ın açıklamasının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan, “Hiçbir ülkenin kendi hafıza kayıtlarını Türkiye’ye dayatma hakkı olmadığını söylemiştim. Tabii protokollerin onay sürecine ilişkin bizim tutumumuz bellidir. Onay sürecini nasıl yönetecekleri kendilerinin bileceği bir iştir. ‘Niye şöyle söylemiyorsunuz, niye böyle söylemiyorsunuz’ diyecek bir halim yok” dedi.

‘BUNA İNANMIYORUM’

Gazeteciler 24 Nisan öncesi Ermenistan’dan gelen açıklamanın zamanlamasına dikkat çekerek kararın Amerika Başkanı Obama’nın yapacağı konuşmaya bir etkisi olup olmayacağını sordu. Başbakan Erdoğan şu yanıtı verdi: “Sayın Obama’nın açıklama yapmasına öyle bir gün kala, iki gün kala yapılan manevraların etkili olmaz. Ermenistan’ın açıklamasının Obama’yı etkileyeceğini sanmıyorum.”

'SOYKIRIM' DEMEMİŞTİ

Amerika Başkanı Obama, başkan adayı iken 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemiş, bunun çok iyi belgelenmiş tarihsel bir gerçek olduğunu söylemişti. Ermeniler 1915 olaylarını her yıl 24 Nisan’da aanıyor. Obama geçen yılki 24 Nisan anmasında ‘soykırım’ kelimesini kullanmaktan kaçınmıştı.

Obama’nın açıklaması, kampanyada verdiği sözü tutmadığını düşünen Ermenileri kızdırmıştı. Ermenistan’ın Türkiye ile ilişkileri donduran bu kararıyla Obama’ya yarın yapacağı konuşmada ‘Soykırım’ kelimesini kullanması için baskı yapmayı amaçlıyor.

2

Haberin Devamı