Beden Sağlığı Obezite cinsel yaşamı da vuruyor

Obezite cinsel yaşamı da vuruyor

Paylaş
Obezite cinsel yaşamı da vuruyor

Fazla kilo, cinsel hayatı da olumsuz etkiliyor. Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Sakçak "Obezite cerrahisinden faydalanarak cinsel sağlığınızı ve cinsel yaşamınızın kalitesini artırabilirsiniz" diyor

Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Sakçak obezite ve cinsellik konusunda bilgi verdi:

Obezite, dünya çapındaki başlıca sağlık sorunlarından biri. Kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, felç, osteoartrit ve kolon kanseri gibi birçok sağlık sorununa yol açarak hayati tehlike oluşturuyor. Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan kişiler obezite olarak tanımlanıyor. Sağlıkla ilgili birçok probleminin yanı sıra erkekte cinsel sağlığın zayıflamasına, kadınlarda ise gebe kalma güçlüğüne ve kısırlığa neden oluyor.

Obez erkeklerin total ve serbest testosteron seviyeleri daha düşüktür. Testosteron, önemli bir erkek hormonudur. Testosteron sesin kalınlaşması, kasların ve erkek cinsel organlarının gelişimi ve kemiklerin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Testosteron aynı zamanda erkeklerdeki sperm üretimi ve libidodan sorumludur. Testosteron seviyeleri ergenlik çağında yükselmeye başlar ve erişkin seviyeye ulaşıldığında zirveye ulaşır ve daha sonra yaşlanmayla azalır. Obezite testosteron düzeylerini düşürme eğilimindedir. Bel alanındaki 4-5 santimlik bir artış 30 yaş ve üzeri erkekler için düşük bir testosteron seviyesine sahip olma riskini yüzde 75 artırır.

CİNSEL HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Hormonal bozukluklar ve düşük testosteron seviyeleri, sertleşme bozukluğu vakalarının sadece yüzde 3'ünden sorumlu. Ancak normal testosteron düzeyleri ile obez erkeklerde sertleşme bozukluğu riski artar. Kilo kaybı ile semptomlarda düzelme başlar. Erkeklerde obezite, düşük cinsel ilişki sıklığı ile doğrudan bağlıdır.


Doç. Dr. İbrahim Sakçak

Obezite, sperm sayısını düşürür ve spermin hareketliliğini azaltır. Bu, obezite nedeniyle erkek kısırlığına yol açar. Araştırmalar, bir erkeğin VKİ'sinde her üç puanlık artışta çiftlerin kısır olma ihtimalini yüzde 10 oranında artmasına neden olur. Ayrıca düşük sperm sayısının yüksek sıcaklıkla da bağlantısı vardır. Uyluk ve pubik bölgede fazla yağ 35˚C üzerindeki yüksek testis sıcaklıklarına neden olur. Bu, sperm üretimi engellemek için yeterli olabilir. Ayrıca obez erkekler gömülü penis sendromundan muzdarip olabilirler.

PROSTAT RİSKİNİ ARTIRIYOR

Obezite, yaşlı erkeklerde yaygın olarak bulunan benign prostat büyümesiyle bağlantılıdır. Prostat bezi büyüdükçe PSA seviyeleri yükselir. PSA, prostat kanseri progresyonu için bir önlemdir. Obezite, bir erkeğin prostat kanseri riskini yüzde 8 artırır. Buna ek olarak obezite prostat kanserinin tekrarlamasına neden olur ve aynı zamanda diğer organlara yayılma riskini de artırır.

Fazla kilolarınız nedeniyle bebek sahibi olamıyorsanız, hareket kabiliyetiniz ve özgüveniniz eksik ise obezite cerrahisinden faydalanarak cinsel sağlığınızı ve cinsel yaşamınızın kalitesini artırabilirsiniz. Bunun için obezite cerrahisi uzmanından destek alabilirsiniz.

Haberin Devamı