Sağlık Obeziteye ilginç çözüm önerisi

Obeziteye ilginç çözüm önerisi

Paylaş
Obeziteye ilginç çözüm önerisi

Prof. Dr. Şükrü Hatun, ABD'de 33 eyaletin, şekerli içeceklere ortalama yüzde 5.2 oranında vergi uyguladığını belirterek, Türkiye'de de benzer bir uygulamaya gidilmesi gerektiğini söyledi

Kocaeli Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, dünya genelinde her geçen gün obezite oranın arttığını ve bundan en çok çocukların etkilendiğini söyledi.

ABD’de son 20 yılda şişmanlık sıklığının yüzde 100 arttığını, şişmanlığın yoksul ülkelere "ihraç" edildiğini ve dünya nüfusunun büyük bölümünün "obesite pandemisi" riski taşıdığını öne süren Hatun, fazla kalori ve yağ içeren besinlerin, daha ucuz olduğunu ve bunun şişmanlığı yoksul hastalığı haline getirdiğini belirtti.

1 MİLYARDAN FAZLA KİŞİ BU SORUNU YAŞIYOR

Hatun, dünyada 1 milyardan fazla kişinin şişman veya fazla kilolu olduğunu, son 30 yılda fazla kilolu çocuk sayısının 3 kat arttığını ifade etti. Hatun, "Dünyada 5 yaş altındaki 20 milyon çocuğun fazla kilolu veya şişman olduğu tahmin edilmektedir" diye konuştu.

Kızarmış patates, kola çeşitleri, dondurma, patlamış mısır, hamburger gibi beslenme alışkanlığının çocuk menülerini "istila ettiğini" dile getiren Hatun, çocukların günlük yaşamda çok az yürümesinin de obezitenin gelişmesinde önemli bir etken olduğunu söyledi.

Hatun, "abur cubur" gıdaların içindeki şeker, tuz, yağ üçlüsünün "opioid" olarak bilinen "haz" sinyali ileticilerini hızla uyardığını belirterek, şöyle devam etti:

"Besin endüstrisi de stratejisini bu bilgi üzerine kurmakta ve bağımlılık manipülasyonu için en önemli hedef grup olarak çocuklar seçilmektedir.

Şu anda ABD’de 33 eyalette şekerli içeceklere ortalama yüzde 5,2 oranında vergi uyguluyor, ama bu oran şekerli içecek tüketimini caydırıcı olmaktan uzak görünüyor.

Bilim adamları, her 30 mililitre şeker eklenmiş içecek için 1 cent ek vergi konmasını öneriyorlar ve bu şekilde ABD ilk yılda 20 milyar dolar para birikeceğini ve bunun da çocuk beslenmesi, obezitenin önlenmesi ve sağlık güvencesi olmayanlara destek için kullanılabileceği üzerinde duruyorlar" diye konuştu.

Haberin Devamı