Ekonomi Ocak ayında cari işlemler açığı 2 milyar dolar

Ocak ayında cari işlemler açığı 2 milyar dolar

Paylaş
Ocak ayında cari işlemler açığı 2 milyar dolar

Cari işlemler açığı Ocak ayında, dış ticaret açığındaki büyük daralmanın etkisiyle, bir önceki yılın aynı ayına göre 2.98 milyar dolar azalarak 2.0 milyar dolara geriledi

Merkez Bankası verilerine göre, Ocak sonu itibarıyla oniki aylık cari işlemler açığı da 42 milyar 866 milyon dolara geriledi.

Haberin Devamı

Bu gerilemede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 2 milyar 637 milyon dolar azalarak 2 milyar 563 milyon dolara düşmesi ve net hizmet gelirlerinin 277 milyon dolar artarak 990 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

Hizmetler dengesi altında, taşımacılık kaleminden kaynaklanan net gelirler bir önceki yılın aynı ayına göre 104 milyon dolar artarak 214 milyon dolara, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 84 milyon dolar artarak 990 milyon dolara yükseldi.

Bu dönemde, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 1.6 milyar dolar, portföy yatırımlarından kaynaklanan net girişler de 1.61 milyar dolar oldu.

Yabancılar Ocak ayında, hisse senedinde 462 milyon dolar net alım ve devlet iç borçlanma senetlerinde 281 milyon dolar net satım yaptı.

Haberin Devamı

Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak hükümet 1.5 milyar dolar, bankalar 244 milyon dolar, diğer sektörler de 58 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi.

Toplam net girişleri 4.27 milyar dolar olan diğer yatırımlar altında, efektif ve mevduatlarda net giriş 3.52 milyar dolar oldu.

Bu ayda yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 312 milyon dolar, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 3.4 milyar dolar arttı.

Öte yandan, büyük çoğunluğu kısa vadeli olmak üzere, bankacılık sektörü 1.446 milyar dolar, diğer sektörler de 889 milyon dolar net kredi kullandı.

DHA