Gündem Öcalan: Artık tam demokrasiye geçme zamanı

Öcalan: Artık tam demokrasiye geçme zamanı

Paylaş
Öcalan: Artık tam demokrasiye geçme zamanı

Diyarbakır'daki Nevruz töreninde HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan yazıp gönderdiği mektubu okudu

Sırrı Süreyya Önder "Bütün nefret söylemlerine karşı Nevruz'unuz kutlu olsun. Lice'de Medeni'den, İstanbul'da Berkin'e selam olsun dedikten sonra Öcalan'ın mektubunu okumaya başladı.

Haberin Devamı

İşte Öcalan'ın mektubu:

"Yüreği Neroz ateşiyle tutuşan bütün dostlar merhaba. Medeniyetlerin beşiği olan Mezopotamya’da bir uyanış şölenine dönüştüren halkımızı selamlıyorum. Sizlerin şahsında ülkenin bütün gençlerine ve kadınlarına sevgi ve selamlarını gönderiyorum. Yüreğinde barışa bir yer açan sesimize kulak veren herkesi, tüm Türkiye’yi bir olmaya çağırıyorum. Dünya medeniyetler tarihine beşiklik etmiş kardeş Ortadoğu ve asya halkının da bayramını canı gönülden kutluyorum. Hepinize yürek dolusu selamlarımı gönderiyorum merhaba.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer16026","16026","201403","16026-118528.jpg","1", "0","Öcalan: Artık tam demokrasiye geçme zamanı");

Bizler gencecik fidanları canları, aşkları kül eden savaş ateşini yine böyle bir günde geçtiğimiz nevrozda söndürmüş ve barış için meşaleyi yakmıştık. Sevgili Türkiye halkı tarih bize göstermiştir ki kararlı bir barış sergilenmezse tarih yine bildiğini okur. Çok kayıplı dönüşümlerle cevaplarını üretirler. Önümüzdeki en yakıcı şekilde cevap bekleyen şey tekrarlanan darbelerle mi, demokrasilerle mi yola devam edeceğiz soru budur. Bütün ara yollar ve geçici biçimler artık miyadını doldurmuştur.

Haberin Devamı

Şu ana kadar yürütülen bir diyalog süreciydi ve önemliydi. Bu süreçte iki tarafta da birbirini iyi niyetini, yeterliliğini test etmiştir. Bu testten hükümetin ağır alma, tek taraflı yürütme ve uzatma tutumuna rağmen iki taraf da barış arayışından belli bir kararlılıkla çıkmıştır. Türlü biçimlere bürünerek karşımıza çıkan komplolarla başa çıkmak sorumluluğumuzdur. Bir çok ırkçı psikolojik harp metodlarını boşa çıkaracaktır.

Bu barış başta Rojava olmak üzere tüm bölgede ancak demokratik anayasal çözümlerle pekişecektir. Kadınlar biriktirdikleri büyük özgürlük potansiyelinin demokratik gelişmeyle birlikte ekledikleri etik değerlerle bu barışın asıl taşıyıcısı olacaklardır.

Hareketimiz bir gençlik hareketi olarak başlamış ve hep genç kalmıştır. Bu barışa yönelik saldırılara karşı barışın yılmaz savunucuları da yine gençlik olacaktır. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanına savrulmuş halkımız sesimiz olacaktır. Umudun tükenmeye yüz tuttuğu her yerde her zaman emsalsiz iradelerle özgürlüğünü ve sağlığını gözünü kırpmadan veren bütün yoldaşlarımız en temel dayanağımız olacaktır.

Haberin Devamı

Türlü biçimlere bürünerek karşımıza çıkan komplolarla başa çıkmak sorumluluğumuzdur. Bir çok ırkçı psikolojik harp metodlarını boşa çıkaracaktır.

Bu barış başta Rojava olmak üzere tüm bölgede ancak demokratik anayasal çözümlerle pekişecektir
Kadınlar biriktirdikleri büyük özgürlük potansiyelinin demokratik gelişmeyle birlikte ekledikleri etik değerlerle bu barışın asıl taşıyıcısı olacaklardır.

Hareketimiz bir gençlik hareketi olarak başlamış ve hep genç kalmıştır. Bu barışa yönelik saldırılara karşı barışın yılmaz savunucuları da yine gençlik olacaktır. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanına savrulmuş halkımız sesimiz olacaktır. Umudun tükenmeye yüz tuttuğu her yerde her zaman emsalsiz iradelerle özgürlüğünü ve sağlığını gözünü kırpmadan veren bütün yoldaşlarımız en temel dayanağımız olacaktır.

Haberin Devamı

Bütün inançların halkların kültürlerin ve emeğin kendisini özgür hissedeceği en devrimci duygularımla hepinizi selamlıyorum.

Kendini insanlığa karşı sorumlu sayan herkesi büyük barışımızın yapı taşı olmaya çağırıyorum. Selam olsun halkların kardeşleri için sorumluluk üstlenene. Yaşasın Nevroz yaşasın kardeşlik."

Abdullah Öcalan'ın mektubunun tam metni:


Nevruz alanından notlar:

Diyarbakır'da nevruz kutlamasının yapılacağı merkez Bağlar ilçesindekiroz Parkı'nda gruplar toplanmaya başladı.

- Aralarında BDP'nin de bulunduğu tertip komitesince düzenlenen nevruz kutlamasına katılmak için kentin farklı noktalarından belediyeye ait araçlarla ücretsiz parka taşınan vatandaşlar, yoğunluk nedeniyle yaklaşık bir kilometre mesafede araçlardan inerek yaya olarak alana alınıyor.

Vatandaşların büyük bölümünün tertip komitesinin çağrısı doğrultusunda yöresel kıyafetlerle kutlamalara katıldığı görüldü.

- Kürtçe ve Türkçe ''Nevruz kutlu olsun'' yazılı flamaların asıldığı alana girişler sırasında tertip komitesinin de görevlendirdiği 10 bin kişi alandaki koordinasyonu sağlıyor.

Haberin Devamı

- Bazıları yöresel kıyafet giyinen ve zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yerlere yerleştirilen çok sayıda seyyar satıcı alanda yemek, tatlı, su ve ciğer kebap satıyor.

- Platformda aralarında Kürtçe, Türkçe, Arapça, Süryanice'nin de yer aldığı 10 dilde "Nevruz kutlu olsun" pankart yer alıyor.

- BDP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kışanak, HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü ve Tuncel, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, bazı milletvekilleri ve belediye başkanları parti otobüsüyleroz Parkı'na geldi.

- Nevruz kutlaması için Diyarbakır'da bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani de yöresel kıyafetle geldiği alanda protokol için ayrılan bölümde yerini aldı.

- Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a gelen 350'yi aşkın gazeteci akreditasyon yaptırdı.

- Alanda toplanan gruplar, müzik yayını eşliğinde halay çekerek eğlenmeye başladı. Çocuklar alanın yakınındaki parkta oyun oynarken, bazı aileler de çimlere serdikleri kilimlerin üzerine piknik yapıyor.

- Sabahın erken saatlerinden itibaren alana gelmeye başlayan bazı vatandaşlar beraberinde getirdikleri çay ve malzemelerle, kimileri de seyyar satıcılardan satın aldıkları ciğer kebapla kahvaltılarını yapıyor.

- Parkın etrafındaki açık arazide top oynayan çocuklar, parkta çay içenler ve halay çekenlerle alanda tam bir karnaval havası yaşanıyor.