Gündem Öcalan: Benim durumumla ilgilenmeyin

Öcalan: Benim durumumla ilgilenmeyin

Paylaş
Öcalan: Benim durumumla ilgilenmeyin

İmralı'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın Türkiye'deki 'Çözüm süreci' ile ilgili yürüttüğü görüşmeleri olumsuz etkilememesi için CPT üyelerine "Benim durumumu kurcalamayın" dediği belirtildi

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’de yer alan Strasbourg çıkışlı habere göre; Abdullah Öcalan’ı İmralı Yüksek Güvenlikli F-Tipi Cezaevi’nde ziyaret etme yetkisine sahip tek uluslararası organ konumundaki Avrupa Konseyi İşkence ve İnsanlık Dışı Ceza veya Muameleyi Önleme Komitesi (CPT), Türkiye’deki Kürt sorununun çözümü için başlatılan sürece zarar vermemek ve Öcalan’ın isteği üzerine durumu konusunda geri planda kalmayı tercih ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Strasbourg’da basın toplantısı düzenleyen CPT yetkilileri, Abdullah Öcalan’ın durumunu dinamik olarak nitelendirirken, "Kürt sorununa global çözüm için" düzenli olarak devletin üst düzey yetkilileriyle görüştüğünü bildirdi. Basın toplantısında konuşan, daha önce Öcalan ile görüşen CPT üyesi tıp uzmanı Jean-Pierre Restellini, "Bu durum bizleri de olup bitenler karşısında geri planda kalmaya mecbur kılıyor" dedi.

Restellini, Abdullah Öcalan’ı bugüne kadar İmralı’da 1999 yılı Mart ayında, 2001 yılı Eylül ayında, 2003 yılı Şubat ayında, 2007 yılı Mayıs ayında, 2008 yılı Ocak ayında ve son olarak 17 Ocak 2013 tarihinde ziyaret ettiklerini söyledi.

'KENDİM KONUŞMAYI İSTERİM'

CPT üyesi Restellini, 4 kez görüştüğü Öcalan’ın geçen Ocak ayındaki son görüşmede kendisine "Lütfen siz CPT olarak benim durumumla ilgilenmeyin, ben kendi durumumu Adalet Bakanlığı ile kendim konuşmayı tercih ederim" dediğini anlattı.

Haberin Devamı

Bu yıl başında yapılan son ziyarette adada iki gün incelemelerde bulunan CPT heyetinin, Öcalan’a ek olarak İmralı Yüksek Güvenlikli F-Tipi Cezaevi’ndeki PKK’lı diğer 5 mahkumla da konuşmuş ve tutukluluk ve avukatlarıyla görüşme koşulları hakkında bilgi almıştı. CPT’nin son ziyaretle ilgili raporunun Türk hükümetinin onay vermesinin ardından önümüzdeki aylarda yayımlanabileceği kaydedildi.

Avrupa Konseyi’nin 1989 yılında yürürlüğe giren, İşkencenin ve İnsanlık Dışı Veya Onur Kırıcı Ceza Veya Muamelenin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi uyarınca kurulan CPT, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, 3’üncü maddesindeki "Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulamaz" maddesine göre görev yapıyor. CPT’nin soruşturma kurumu olmadığı ancak, özgürlüklerinden yoksun bırakılmış insanları işkenceye ve diğer tür kötü muameleye karşı korumaya yönelik yargı dışı bir mekanizma sağladığı, böylelikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargı görevini tamamlayıcı işlev gördüğü vurgulandı.

Fransa’nın Strasbourg kentinde merkezi bulunan CPT’nin, tüm Avrupa ülkelerine periyodik ziyaretler düzenleyip bu ülkelerdeki cezaevi ve tutukluluk koşulları hakkında raporlar yayımladığı hatırlatıldı.

Haberin Devamı

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)