Gündem Öcalan: 'Önümüzde 8 ay var, heba etmeyelim'

Öcalan: 'Önümüzde 8 ay var, heba etmeyelim'

Paylaş
Öcalan: 'Önümüzde 8 ay var, heba etmeyelim'

Öcalan: 'Önümüzde 8 ay var, heba etmeyelim'

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan, PKK terörünün bitmesi için kendisiyle devlet görevlilerinin yaptığı görüşmeleri değerlendirirken, “Görüşmelerin sonucunu karşılıklı üzerinde uzlaşılacak iki protokol şeklinde ele alıyorum. Biri güvenlik boyutu protokolü, diğeri de demokratik haklar ve anayasa boyutu protokolü. Bu şekilde protokollerin, seçimlerden sonra oluşacak parlamentoya sunulabilir. Süreç böyle işleyebilir. Önümüzde 8 ay var, bu 8 ayı heba etmeyelim” dedi.

Haberin Devamı

Aralarında Aysel Tuğluk’un da bulunduğu avukatları ile pazartesi günü İmralı'da bir saat görüşen Abdullah Öcalan avukatlarına çeşitli konularda şunları söyledi:

İKİ PROTOKOL

Yapılan görüşmelerin sonucunu karşılıklı üzerinde uzlaşılacak iki protokol şeklinde ele alıyorum. Biri güvenlik boyutu protokolü, diğeri de demokratik haklar ve anayasa boyutu protokolü. Bunun içinde yasal zemindeki durum var. Bu şekilde protokoller, seçimlerden sonra oluşacak parlamentoya sunulabilir. İki komisyon oluşturulabilir, biri Anayasa Hazırlık Komisyonu olabilir, şimdi Meclis'te bulunan komisyonu kast etmiyorum. Onun rolü ve görevi ayrıdır. Bahsettiğim komisyonu yeni anayasa ile ilgili tartışmalardan sonra çıkacak sonuca göre oluşan taslağı seçimden sonra oluşacak yeni parlamentoya sunulabilir. İkincisi ise Hakikatleri araştırma komisyonu olabilir. Bu komisyon ise işte bu Hakkari gibi bütün faili meçhul olayları, Ergenekon’u araştıracak, inceleyecek sorumlularını ortaya çıkarabilir. Süreç böyle işleyebilir. Önümüzde 8 ay var. Bu 8 ayı heba etmeyelim.

Haberin Devamı

BDP'Yİ YETERSİZ BULDU

Hem siyaseti yapamıyorlar hem de bırakamıyorlar. Dürüstler, birikimliler ama birikimlerini harekete geçiremiyorlar. Tarzları ve tempoları yetersizdir. İyi niyetliler ama Ahmet Türk’e dönük yumruk olayını bile tam çözemediler, basite aldılar. Daha kötüsü de olabilirdi, öldürücü bir darbe de vurabilirlerdi, tehlikenin farkında değiller.

SORUNU BEN ÇÖZERİM

Gördüğünüz gibi işler geldi bana düğümlendi. Ben böyle olacağını aslında çok önceden söylemiştim. Zor koşullardayım ama hala ilk günkü gibi canlıyım, diriyim, sorumluluğumun farkındayım. Bu nedenle öyle çok şikayetçi de değilim. Başbakan ne yapmaya çalışıyor? Bu kadar dış seferler neyin nesi? Dışarıda ne var, sorun ancak burada çözülür.

BİRLİK STRATEJİSİ

Kardeşlik anlayışımız, birlik anlayışımız stratejiktir. Bu topraklar üzerindeki medeniyetler bizim katkılarımızla inşa edilmiştir, atalarımızın bunda çok emeği var. Biliniyor Kürtlerin ilk prototipleri Hurilerdir. İşte Gutiler, Mitaniler, Medler, bunlar bizim atalarımız. Biz bu yüzden ayrılıkçı olamayız. Ben Anadolu ve Mezopotamya’da iktidar yapılanmalarını uzun uzun ve derinliğine inceledim ve şu sonuca vardım: Anadolu ve Mezopotamya’daki iktidar diyalektiği bir arada yaşama ilkesine göre oluşmuştur.

Haberin Devamı

CHP İLE DE GÖRÜŞÜLMELİ

AKP dışında bir alternatif de yok diyenlere geliyorum. Bir süredir CHP’yi izliyorum. Baykal etkisi hala var ancak Kılıçdaroğlu’yla birlikte CHP’de bir değişim işaretleri de var. Bu gerçekleşir mi bilemiyorum. Bu nedenle CHP ile görüşülmeli. Türkiye'de devlet AKP’den ibaret değildir. Evet AKP devlette örgütlenmiş ama devletin tamamı AKP değildir. Burada yapılan görüşmeler devlet adınadır. Kimsenin korkmasına gerek yok, bu bir devlet projesidir.