Siyaset Öcalan'a af yolu açılıyor
Paylaş
Öcalan'a af yolu açılıyor

Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarıyla ilgili tartışma ve olaylar sürerken muhalefetten bir başka tartışma yaratacak iddia geldi

TASARIDAKİ TEHLİKE

Haberin Devamı

CHP ve MHP, Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) yapılacak değişiklikle toplumsal olaylara karışan çocuklarla ilgili cezaları yeniden düzenleyen tasarının, Abdullah Öcalan’a yeniden yargılama yolunu açacağını öne sürdü.

TARİH KALKIYOR

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Teröristbaşının yeniden yargılanmasını mümkün kılmayan TMK’nın 321’inci maddesine göre, 4 Şubat 2003’ten önceki başvurular kabul edilmiyordu. Öcalan da bu tarihten önce müracaat ettiği için kapsama girmiyordu. Şimdi Meclis’e sevkedilen tasarıyla 4 Şubat 2003 tarihi ile ilgili engel kaldırılmakta, Öcalan’ın yeniden yargılanmasının önü açılmaktadır” dedi.

‘AİHM HAKLI BULURSA’

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay bu konudaki iddiasını şöyle açıkladı: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) şu anda Öcalan’ın çeşitli başvuruları görüşülüyor. Bunlardan birinin konusu Öcalan’ın müebbet hapis cezasının şartlı tahliyeye olanak vermeyen şeklinin (ağırlaştırılmış), mahkumiyet tarihinde (29 Haziran 1999) yasalarda mevcut olmadığına ilişkindir.”

Haberin Devamı

‘TÜRMEN'E BAKIN’

“Eğer AİHM Apo lehinde karar verirse, tasarının yasalaşmasıyla yeniden yargılanmasının yolu açılacak. AİHM kararına paralel olarak da Apo’nun cezası indirilecek ve bir süre sonra serbest kalması sağlanacak. Apo’ya örtülü af getirilecek.” Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise “İddialar doğru değil. Tasarıda Öcalan’ın yargılanmasını önleyecek tedbir var. Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen’in bu konudaki yazısını okumalarını tavsiye ederim” dedi.