Siyaset Öcalan'dan Baydemir'e görev
Paylaş
Öcalan'dan Baydemir'e görev

Öcalan'ın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e, bu haftaki görüşmede, 'Demokratik özerklik anayasasını hazırlasın' diyerek yeni görev verdiği ileri sürüldü

PKK'ya yakınlığı ile bilinen internet sitesinde, İmralı adasında çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın bu hafta avukatlarıyla görüşmesinde yaptığı ileri sürülen açıklamalar yer aldı. Buna göre, bir önceki görüşmede 'Sorunların çözümünde silah bir araç olma özelliğini yitirmiştir' dediği için topa tuttuğu Osman Baydemir'e bu kez görev veren Öcalan'ın, "Demokratik özerklik, Kürtlere özgü bir sistemdir. Demokratik özerkliğin anayasası çalışmaları yapılabilir ve hızlandırılabilir. Baydemir ve diğer belediye başkanları da bu konuyla ilgilenebilir" dedi.

Haberin Devamı

TEHDİT SAVURDU

Öcalan, Kürt sorununun çözümü için devletin ilgili kurumlarıyla yapılan görüşmelere değinirken de bir aydır herhangi bir temas olmadığını söyledi. Bu görüşmelerin müzakere olmadığını belirten Öcalan'ın, "Aslında ben bir aracıyım, arabulucuyum burada. Ben devlet ile PKK arasında aracıyım. Çünkü henüz müzakerelere geçmedik. Müzakereye geçilse maddeler üzerinde tartışılır. Fakat henüz üzerinde somut konuştuğumuz bir madde yok. Çünkü hükümet henüz karar vermemiş. Müzakereye geçilse bu görüşmeler nasıl sonuçlanır bilemiyorum" dediği ileri sürüldü.

Görüşmelerde 1 Mart 2011'e kadar sonuç çıkmaması halinde, kötü bir süreç başlayabileceğiyle ilgili tehditte bulunan Abdullah Öcalan, iddiaya göre "1 Mart'a kadar görüşmelerden anlamlı bir barış çıkmazsa ben bu aracılıktan çekilirim. Çekilmekten ziyade 'yapamadım, başarısız oldum, devlet de, hükümet de çözüme gelmedi, artık daha fazla aracı olamam' diyeceğim. Karışmayacağım onlara. Verdiğim tarih 1 Mart. Sıfıra doğru geri sayım başladı.

Haberin Devamı

1 Mart'a kadar eğer çözüm gelişmezse, savaş daha da derinleşebilir. Bunu yaparlar mı yapmazlar mı, savaşırlar mı savaşmazlar mı kendileri bilir" dedi. Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesinde son 5 yıllık süreçte PKK'nın silahlı mücadeleyi yükseltemediğini, devletin de çözümü geliştirmediğini ve iki tarafın tıkandığını söylediği iddia edildi.

(DHA)