Gündem Öcalan'ın derdi 17 santimetrekare!

Öcalan'ın derdi 17 santimetrekare!

Paylaş
Öcalan'ın derdi 17 santimetrekare!

Öcalan'ın eski kaldığı oda 11.98 metrekare; 6 metrekare olduğu iddia edilen taşındığı yeni oda ise 11.81 metrekare

DTP’nin, Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki yeni hücresinin küçük olduğu iddialarına, Adalet Bakanlığı’nın rakamlarını açıklayan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, “Öcalan’ın eski kaldığı odası 11.98 metrekare; 6 metrekare olduğu iddia edilen taşındığı yeni oda ise 11.81 metrekaredir” diye yanıt verdi. Üskül özetle şöyle dedi:

Haberin Devamı

TEK KİŞİLİK ODA

“Biz, cezaevlerini incelerken tutukluların ve hükümlülerin, cezaevlerindeki haklarını kullanıp kullanamadıklarıyla ilgiliyiz. Kimin, hangi suçtan tutuklu ya da hükümlü olduğu bizi ilgilendirmemektedir. Komisyonumuz açısından Abdullah Öcalan herhangi bir hükümlüdür. Mevcut F Tipi cezaevlerinde üç kişilik koğuşların yanında tek kişilik odalar da bulunmaktadır. İmralı’da inşa edilen cezaevi, tek kişilik odaların bulunduğu bir cezaevidir. İmralı’da inşa edilen bu cezaevinin standartları, Birleşmiş Milletlerin ve Avrupa Konseyinin ilgili organlarının öngördüğü standartların üzerindedir. Avrupa’nın 5 ülkesindeki incelemelerinde bulunduk. Cezaevlerinde 7 metrekare hücreler bulunuyor. Öcalan’ın eski kaldığı odasının 11.98 metrekare; 6 metrekare olduğu iddia edilen taşındığı yeni oda ise 11.81 metrekaredir.”

Haberin Devamı

HAVALANDIRMA AYRI
Bu bilgileri daha sonra yaptığı basın açıklamasında da tekrarlayan Üskül, havalandırmanın, 42.24 metrekareden 24 metrekareye indiğini bildirdi. Üskül, eski binada havalandırmanın 3 ayrı oda için yapılan ortak havalandırma olduğunu, yeni inşaatta her oda için ayrı bir havalandırma yapıldığını, bu havalandırmanın metrekare olarak şu anda F Tipi cezaevi standartlarına paralel olduğunu söyledi. Öcalan’ın bazı hakları kullanamadığına yönelik iddialar bulunduğuna da dikkati çeken Üskül, “Tutuklu ya da hükümlülerin hakları var, ama bu hakları kullanmaları için yönetmeliklere göre kendilerine disiplin cezası verilmemiş olması gerekiyor. Bazı disiplin cezalarına mahkum edilen tutuklu veya hükümlüler, bu haklarını belli süreler kullanamıyorlar. Oradaki bazı hükümlüler, bazı hakları kullanamıyorsa, aldıkları disiplin cezaları gereğidir. Bu cezaları sona erdiklerinde elbette o haklarını kullanacaklardır” dedi. Üskül, bir gazetecinin “Öcalan’ın aldığı disiplin cezası var mı” sorusuna, “Bu konudaki ayrıntıları Adalet Bakanlığından lütfen isteyin. Eğer bazı hakları kullanamıyorsa disiplin cezası almış olması nedeniyledir. Biz o konuda bilgi istemedik” dedi.

Haberin Devamı

KAYIĞINIZA BİNMEYİZ

Komisyonun dünkü toplantısında, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’ın alt komisyon kurularak, İmralı’da inceleme yapılmasını istedi. CHP’li üyeler, “Bakanlığın gönderdiği bilgiler bizim için yeterli. Komisyon kurmak istiyorsanız, biz üye vermeyiz. DTP ile AKP’nin kayığına binmeyiz” dediler. MHP’li üyeler de bakanlığın bilgilerini yeterli buldu. Yapılan oylamada İmralı’ya heyet gönderilmesi reddedildi. Birdal’ın önerisine sadece AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurraman Kurt destek verdi.

(Hürriyet)