Siyaset 'Öcalan'la diyaloğun referanduma katkısı olmuştur'
Paylaş
'Öcalan'la diyaloğun referanduma katkısı olmuştur'

BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, referandumdan sonra Türkiye'nin önünde çok acil ve ertelenemez bir süreç olduğunu söyledi

Kışanak, “Eylemsizlik kararının 20 Eylül’de biteceğine işaret ediliyor. Bu kalan 5 günün iyi değerlendirilmesi ve bu sürecin kalıcı hale gelmesi için koşulların yaratılmasını istiyoruz. Diyalog çok önemlidir. Türkiye kamuoyu diyaloğa karşı değil. Öcalan’la diyaloğun referanduma katkısı olmuştur” dedi. BDP'nin, MYK toplantısı partinin Diyarbakır il binasında gerçekleşti. Toplantıdan sonra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, kameraların karşısına çıkarak, MYK’da ele aldıkları konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak, önemli bir dönemi geride bıraktıklarını, MYK’da referandum ve boykotu konuştuklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Referandum sonucu 3 siyasi tutum ortaya çıkmıştır. Bunlar ‘evet’, ‘hayır’ ve ‘boykot’ tutumudur ve bunların toplumsal karşılığı vardır. Biz boykot kararıyla halkı iki kutup arasında sıkışmaktan kurtardık. Boykotu iradeye dönüştüren herkese teşekkür ediyorum. Biz bir yeni anayasa ve halk iradesini ortaya çıkarmak için boykot kararı almıştık. Bu saatten sonra yeni bir anayasayı bir seçim vaadi yapamaz. Türkiye’nin acil yeni bir anayasaya ihtiyacı vardır. Meclis açıldığında ilk işi yeni bir anayasa olmalıdır. Çatışmaları toplumsal bir uzlaşmaya dönüştüren yeni bir anayasa istiyoruz. Tüm kimlik, kültür ve inançlara özgürlüğü kapsamasını istiyoruz. Baskı ve tehditten sözedilecekse bunu Başbakan’ın kendisi yaptı. Oy kullanmayanları terörize ederek bir yaklaşım sergilediler. Adaletsiz, ilkesiz bir yarıştan başarıyla çıktık.”

Haberin Devamı

Kışanak, PKK’nın aldığı eylemsizlik sürecine değinerek, şunları söyledi:

“Bu kalan 5 günün iyi değerlendirilmesi lazım. Bu eylemsizlik sürecinin kalıcı haline gelmesi için koşulların yaratılması lazım. Eylemsizlik sürecinde 20’nin üzerinde PKK militanı öldürüldü, yaşamını yitirdi. Operasyonlar sürerse bu eylemsizlik süreci de anlamını yitirecektir. Hakkari’den Edirne’ye cenazeler gittiğinde konuşmak çok zordur. Diyalog çok önemlidir. Türkiye kamuoyu diyaloğa karşı değil. Öcalan’la diyaloğun referanduma katkısı olmuştur. Çağrımızın muhatabı Türk Silahlı Kuvvetleri değil hükümettir. Vicdani, ahlaki ve siyasi sorumluluğunu yerine getirmelidir.”

Kışanak, Kürt Eğitim ve Dil Hareketi’nin okulların açılmasından itibaren aldığı 5 günlük boykot kararını sivil ittiatsizlik olarak gördüklerini ve bu uygulamayı desteklediklerini söyledi.

Ferit ASLAN- Bayram BULUT/DİYARBAKIR, (DHA)