Beden Sağlığı Oda nemlendiriciler mikrop saçmasın

Oda nemlendiriciler mikrop saçmasın

Paylaş
Oda nemlendiriciler mikrop saçmasın

Genellikle çocuklar ve yaşlılar için kullanılan ve kapalı alandaki nem oranını artıran cihazların temizliği iyi yapılmadığı zaman mikrop kaynağı oluyor

Kış aylarında kullanılan soba ve kaloriferler ev içindeki nemi azaltarak kurumaya yol açıyor. Evlerin içindeki bu kuruluk burun içindeki nemi yok ederek kişiyi ağızdan nefes almaya yönlendiriyor. Ağızda, burun kadar koruma mekanizması olmadığı için dışarıdan gelen mikroplar boğazda yerleşiyor. Sık boğaz ağrılarına, boğaz kurumasına, yutkunurken takılmaya yol açıyor. Oda nemlendiricilerin önemi de bu noktada devreye giriyor.

Ortamın nemli olmasının hastalıklardan korunmada faydalı olduğuna dikkat çeken KBB Uzmanı Doç. Dr. Nedim Arda, bu cihazların faydalı oldukları kadar zararlı da olabileceğini belirterek aileleri uyardı: “Geceleri iki saatten fazla oda nemlendiricilerini açık bırakmayın. Odalardaki nemi artırayım derken nem fazlasına neden olarak hastalıkların kolay yerleşmesine yol açabilirsiniz.’’

TEMİZ OLMAYAN CİHAZLAR MİKROP SAÇIYOR

Oda nemlendiriciler iç temizliği iyi yapılmazsa içinde mikrop barındırıp çalıştırıldığında o mikropları havaya veriyor. Bu durum sinüzit, bademcik iltihabı ve zatüreye kadar gidebilen akciğer enfeksiyonu riskini artıyor. Çocuklarda ve yaşlılarda yani bağışıklık sistemi tam yerleşmemiş ya da eski fonksiyonunu göremeyen kişilerde enfeksiyona yakalanma riski daha yüksek.

Bu yüzden cihazların temizlik ve bakımlarının düzenli yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Dr. Arda, bu cihazların hastalık kaynağı olmaması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

ODA NEMLENDİRİCİSİNİ KURALLARA UYGUN KULLANMAK İÇİN…

- Nemlendirici cihazlar bütün gün çalıştırılmamalı.

- 1 saat, 2 saat ortamı nemlendirmek ideal. Bütün gün ya da bütün gece çalıştırınca yarardan çok zarara neden oluyor.

- Yüksek nem oranı bazı hastalıklara zemin hazırlıyor. Bu yüzden nem oranının belli bir standartta olması gerekli.

- Oda nemlendiricilerden sıcak buhar değil, soğuk buhar verilmesi daha uygun. Çünkü sıcak buhar mikropların üremesine daha elverişli bir ortam oluşturuyor ve ödeme yol açıyor.