Tamer Heper Ödeyen mağdur edilmemeli
HABERİ PAYLAŞ

Ödeyen mağdur edilmemeli

Evlilik dışı bir çocuğum oldu, annesi bana nafaka davası açtı. Mahkeme 300TL nafaka 2 bin 200 TL de mahkeme masrafı ödememe hükmetti. Ancak ben 625 TL ile çalışan, 450 TL ev kirası ödeyen biriyim. Peki “Bu adam 300 TL’yi nasıl öder?” denilmez mi? Bildiğim maaşın dörtte birinin nafaka olarak tayin edildiğidir. Bu durumun bir çözümü yok mu? U.Y.

Elbette mahkeme kararları adil olmalıdır. Bir insanın gücünün üzerinde ödeme yapması doğru değildir. Çünkü nafaka borçlarının ödenmemesinin sonunda hapis cezası dahi vardır. Dolayısı ile nafaka ödeyecek bir insanın hapse girmesi halinde hem hapse giren mağdur olacaktır hem de nafaka alacaklısı. Nafaka tayinlerinde maaşın dörtte biri ödenir diye bir kural yoktur.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

O kural maaş hacizlerinde vardır. Bir kimsenin borcu için maaşının dörtte birinden az olmamak üzere haciz tatbik edilir. Bu işlem uygulamada dörtte bire indirgenmiştir. Nafakalarda böyle bir ölçü yoktur. Dolayısı ile nafaka, alacaklının ihtiyacı, borçlunun mali imkanı göz önüne alınarak tayin olunur. Sizinkinde ölçü kaçmış. Bir süre sonra nafakanın indirimi talebi ile dava açabilirsiniz.

Arşivi aramaya gerek yok

Binamızda tuvalet yönünden alt kata akıntı var. Daha önceleri bu arıza fayanslar kırılarak giderildi ama yine başladı. Ortak tesislerdeki arızanın yönetim tarafından yapılması gerektiğini yazmıştınız, bu yazınız hangi tarihliydi acaba? V.A.

Değerli okuyucum tüm arşivi karıştırıp yazımın tarihini aramaktansa size durumu izah edeyim daha iyi. Ortak mahallerdeki onarım yönetim tarafından yapılır. Ortak tesise ait onarım gideri de ortak giderden karşılanır. Dolayısı ile sizin olayınızda bakılacak husus, arızanın ortak tesisten gelip gelmediğidir. Üst kattaki bir arıza akıntıya neden ise bunun üst kat maliki tarafından yapılması asıldır, ancak arızanın kat malikinin sorumlu olduğu yerde mi yoksa ortak tesiste mi olduğunun tespiti önem kazanmaktadır. Bazı hallerde daire içine giren her tesisat arızasından kat malikinin sorumlu olduğu kabul edilmiş bazı hallerde ise ortak tavan ve tabanlardaki tesisatın ortak olduğu görüşü benimsenmiştir. Benim kanaatim ortak tavan, taban ve duvarlar içindeki tesisat ortak tesisattır. Bunların ortak giderden yapılması gerekir.

Haberin Devamı

Bir mesaj

Ordu Müftülüğü makamına: Maillerle dopdolu notunuzu aldım. Maillerimle size rahatsızlık verdiğimi, adresimi mail listenizden çıkardığınızı, lüzumsuz ve istenmeyen mail olarak not aldığınızı yazmışsınız. Ancak ben size bugüne kadar bir tek mail olsun göndermediğim gibi ihtiyaç da duymadım duymayacağım. Adresimi istediğiniz not altına alabilirsiniz. Ancak sizin hukuki bir probleminiz olursa ben yardımcı olacağım. Adresinizi de lüzumsuz adresler arasına almadım. Bu mail ihtiyacını da nereden duyduğunuzu çözemedim. Bir kamu kurumu olarak davranışınızın manasını anlamanın da mümkün olmadığını da ayrıca belirteyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder