Aslı Aksoy, ODTÜ İşletme bölümünden mezun olup master yaptıktan sonra tekstil ve gıda üretim alanlarında pazarlama müdürü olarak çalıştı. Mesleğini bırakan ODTÜ'lü Aslı Aksoy artık Muğla'da 42 dönümlük arazide kuşkonmaz üretiyor Muğla'da dünyaya gelip İzmir'de büyüyen Aslı Aksoy'un hayatı, Amerika'da yediği kuşkonmazla değişti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme bölümünden mezun olup master da yaptıktan sonra İstanbul'da tekstil ve gıda üretim alanlarında pazarlama müdürü olarak çalışan Aslı Aksoy, 13 yıllık kariyerini bırakıp Muğla'da 42 dönümlük arazide kuşkonmaz üretimine başladı. Beyaz yakalı çiftçiyim diyen Aslı Aksoy, yaptığı araştırmalarda kuşkonmazın ülkede fazla tanınmadığını, hatta kuşkonmaz üretiminin çok sınırlı yapıldığını öğrendi.Kuşkonmaz üretmeye böyle karar verdiğini anlatan Aslı Aksoy, şunları söyledi: Sürekli Ege'ye, kendi topraklarıma dönmeyi hayal ettim ve sonunda bunu başardım. Bugün eken, ektiğini emekle üreten, büyüten, büyüttüğünden ekmek yiyen bir beyaz yaka çiftçi oldum. Toprakla uğraşmak bana hep çocukluğumdan bu yana cazip gelmişti. Para kazanmak ve düşüncelerimdeki işi yapmak için çiftçiliğe döndüm. Başka üniversite okudum ama okuduklarım bana burada da gerekli oluyor. Amerika'da servis edilen kuşkonmazı bizim burada 'tilkişen', 'tilki kuyruğu', 'acı ot', 'sarmaşık' gibi isimlerle ve 'yabani kuşkonmaz' olarak tanırız. Türkiye'de fazla üretim ve tüketim yaygın değil. Gerekli bilgileri Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda'daki üreticilerle irtibata geçerek edindim. Türkiye'de bu işi yapan ziraat mühendisleriyle çalıştım. Kuşkonmaz folik asit açısından çok önemli. Mineral ve vitaminleri çok zengin, sindirime yardımcı, kalp dostu. Kan dolaşımını temizliyor. Çok sağlıklı, çok lezzetli ve henüz Türkiye'de çok tüketimi olmayan, üretimi gelişmemiş bir ürün. İlk olarak 2.5 dönümlük bir arazide deneme yaptığını, üretimde başarılı olunca işi büyüttüğünü belirten Aslı Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: Böylesine özel bir ürünü ülkemizde tutundurabilmek, yaygınlaştırabilmek anlamında çalışmalarımız sürüyor. Toprakla uğraşırken her gün yeni şeyler öğreniyor ve şaşkına dönüyorum. Kuşkonmaz üretiminde Çin birinci, Peru ise ikinci sırada. En büyük tüketici Almanya. Türkiye'de 500 dönümlük arazide üretim ile Eskişehir birinci. Biz 42 dönümle ikinciyiz. Balıkesir 30 dönümle üçüncü. İrili ufaklı kuşkonmaz üreticisi ülkemizde 5'i geçmez. Türkiye'de geçen yıl 120 ton kuşkonmaz üretildi. Bu seneki beklenti 180 ton. Bizim tek şansımız burada nemli ve yağışlı ayın 7 aya yaygın olması. Bu nedenle de ilk yılımız olmasına rağmen 15 ton ürün bekliyoruz.Aslı Aksoy, şu anda kuşkonmazın kilo fiyatının 35 lira olduğunu söyledi. Aslı Aksoy'un yanında yöre halkından 6 kadın çalışıyor.Aslı Aksoy'la birlikte çalışan üniversite mezunu Özge Yıldırım, Biz aslında yabani olanını tanıyorduk. Doğal olarak üretmeye çalışıyoruz. İş bulana kadar burada çalışacağım. Bizim açımızdan bu üretim çok iyi oldu dedi.Bir diğer çalışan Hatice Kırkhan ise Evde hayvanlarla uğraşırken komşumuz üretime başlayınca biz de boş zamanlarımızı burada değerlendirip mutfak paramıza katkıda bulunuyoruz diye konuştu. Şirketinin adını 'Eli Belinde' koyduğunu belirten Aslı Aksoy, nedenini ise şöyle anlattı:Eli Belinde'yi geleneksel motiflerimizden, kilim ve halılarımızdan biliyoruz. Temel olarak kadın; doğurganlığı, verimi ve bereketi temsil eden bir figür. Biz her sabah bu tarlaya girdiğimizde aynı şeyleri kalbimizden geçiriyoruz. Bereket olsun, verimli bir hasat yapalım diyoruz. Zannediyorum ki başka sözcük bizi tarif edemez. Çalışan 7 kadınız ve 7 kadının sembolü eli belinde.