Gündem Odun toplarken dalgalara kapılarak kayboldu

Odun toplarken dalgalara kapılarak kayboldu

Paylaş
Odun toplarken dalgalara kapılarak kayboldu

Odun toplarken dalgalara kapılarak kayboldu

Antalya´da gece boyunca süren şiddetli yağmurdan sonra bu sabah, saateki hızı 92 kilometreye kadar ulaşan fırtına etkili oldu. Konyaaltı, dev dalgalara teslim olurken şehir içinde yollar sular altında kaldı, kent merkezinde ağaçlar devrildi, elektrik telleri koptu. Demre'de odun toplayan bir kişi dalgalara kapıldı.

Antalya´da dün akşam başlayan ve bugün de etkisini sürdüren fırtına ve sağnak yağış, kent yaşamını olumsuz etkiledi. Hızı saatte 92 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle denizde dev dalgalar oluştu. Konyaaltı Sahili´nde dev dalgalar nedeniyle ulaşım tek şeride düşürüldü. Trafiğe kapatılan yol, dalgaların getirdiği taşlarla doldu. Otomobilleriyle sahile park eden Antalyalılar boyu 5 metreye ulaşan dalgaları seyretti. Sarısu Deresi´nin taşma ihtimaline karşı iş makineleri Konyaaltı´nda hazır bekletilirken, Akdeniz Körfezi´nde tüm balıkçı tekneleri balıkçı barınağına sığındı.

Bahçelievler Mahallesi 137 Sokak´ta bir ağaç fırtına nedeniyle devrildi. Otomobillerin üzerine düşen ağaç elektrik tellerini kopardı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ve TEDAŞ olaya müdahale ederken otomobillerde maddi hasar oluştu.

Şiddetli yağış nedeniyle kent merkezinde ana arterlerde sel görüntüleri oluştu. 100 Yıl Bulvarı´nda aydınlatma direkleri devrilirken fırtına yolu ikiyi bölen korkulukları uçurdu. Kentte toplu ulaşım aksarken, trafik felç oldu. Yayalar, göle dönen yollarda karşıdan karşıya geçmekte sıkıntı yaşadı.

Antalya Valiliği tarafından 112 Acil Çağrı Merkezi binasında Vali Yardımcısı Mehmet Seyman başkanlığında oluşturulan kriz masası kamu kurumlarıyla koordineyi sağladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından da Konyaaltı´nda İtfaiye Daire Başkanlığı´nda kurulan kriz masası, su baskınlarına ve sel felaketlerine karşı belediyenin ve itfaiyenin çalışmalarını yönlendirdi.

İtfaiye Darie Başkanı Emin Pehlivan, ``Su baskınlarına 40 ekiple müdahale ediyoruz. Yağış daha fazla artarsa sıkıntı yaşayabiliriz. Şu ana kadar 35 su baskını ihbarına müdahale ettik'' dedi.

Kent merkezinde metrekareye düşen yağış miktarı 128 kilogram olarak belirlendi. Son ölçümlerde en fazla yağış alan ilçe 117 kilogramla Demre olurken, Kaş 109, Finike 112, Kumluca 102 kilogram yağış aldı. Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Mehmet Arandı, ``Fırtına öncesi yaptığımız tahminler gerçekleşti. Gece yarısından sonra havanın normale denmesini bekliyoruz'' dedi.

ODUN TOPLARKEN DALGALARA KAPILDI

Demre´de sel sularının getirdiği odunları toplamak üzere Sülüklü Plajı sahiline giden yağlı güreş antrenörü 49 yaşındaki Kazım Şahin, aniden gelen dalgalara kapılarak kayboldu. Bugün saat 10.30 sıralarında eşi Gülser Şahin ile odun toplamak için Sülüklü Plajı´na gelen 2 çocuk babası eski yağlı güreşçi Kazım Şahin, plajda dalgaların kıyıya getirdiği odunları toplayarak, 07 DD 922 plakalı traktöre yüklemek istedi. Kazım Şahin, bu sırada dalgalara kapıldı. Gülser Şahin, kısa sürede dalgaların arasında kaybolan eşinin kurtarılması için polise haber verdi. Emniyet güçleri, bölgede inceleme başlatırken, şiddetli rüzgar ve dalgalar yüzünden arama kurtarma çalışmalarına başlanamadı. Şahin´in eşi ve olay yerine gelen yakınları fenalık geçirdi. Olayın ardından Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ve Belediye Başkanı Demokrat Parti´li Süleyman Topçu da bölgeye gelerek, yetkililerden bilgi aldı.

Baraj kapakları açılıyor... Devamı 2. sayfada...

ENERJİ HATLARINDA TEL KOPMALARI

Antalya Valiliği´nden yapılan yazılı açıklamada bölgeye ortalama 128 kilogram yağışın düştüğü ve ayrıca fırtınanın da zaman zaman hızının 92 km/saate çıktığının tespit edildiği bildirildi. Valilik açıklamasında şunlar kaydedildi:

``Sabah saatlerinden itibaren fırtınanın şiddetini arttırması sonucunda özellikle Kaş, Demre ve Finike ilçelerinde bazı köy köprülerinin ayaklarında çökmeler oldu, okulların bahçelerinde ve giriş katlarında su baskınları ile istinat duvarlarında yıkılmalar meydana geldi. Kırsal alandaki yerleşim yerlerinde enerji hatlarındaki tel kopmaları nedeniyle elektrik hatlarındaki arızaların giderilmesi çalışmaları sürdürülüyor. Akseki, İbradı, Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde kar yağışı sebebiyle ulaşımda yer yer aksamalar yaşandı."

KÖPRÜ ÇÖKTÜ, MÜZE SULAR ALTINDA

Fırtına ve şiddetli yağış Demre İlçesi´nde hasara yol açtı. İlçeyi Köşkerler, Belören ve Çağman köylerine bağlayan Demre Çayı üzerindeki Köşkerler Köprüsü aşırı yağış ve sel nedeniyle çöktü. Köprü tamamen ulaşıma kapatılırken, ilçenin bu köylerle olan bağlantısı Beymelek Beldesi üzerinden sağlanıyor. İlçe merkezindeki Noel Baba Müzesi´ni de su bastı. Aşırı yağış ve yeraltı sularının yükselmesi nedeniyle müzenin büyük bölümü sular altında kalırken, görevliler sel suyunu motorlarla boşaltmaya çalışıyor. İlçede kısa süre yağan dolu ise portakal bahçelerine ve seralara da zarar verdi. Saatteki hızı zaman zaman 90 kilometreye varan şiddetli fırtına da, portakal bahçelerindeki ürünün dökülmesine ve denizde dev dalgalar oluşmasına neden oldu.

BARAJ KAPAKLARI AÇILACAK

Kumluca İlçesi´nde ise aşırı yağış nedeniyle DSİ yetkilileri, Alakır Barajı kapaklarının açılması kararını aldı. Bölgedeki iki köy ve seraların etkilenmesi bekleniyor. Jandarma ekipleri baraj bölgesinde yaşayanları uyardı.

Finike İlçesi´ne bağlı Sahilkent ve Turunçova beldelerinde etkili olan yağış nedeniyle bazı evler, portakal bahçeleri ve seraları su bastı.

TARIM ARAZİLERİ SULAR ALTINDA

Fırtına ve yağmur, Serik İlçesi´nde de yaşamı felç etti. Yağışlar, sahil kesimindeki Belek, Boğazkent ve Kadriye, Karadayı beldelerinde ovaları göle dönüştürdü. Köprüçayı Irmağı ile Acısu Deresi'nde sular yükseldi. Bölgedeki evler ve seralar taşkın tehdidi yaşıyor. Belek ve Boğazkent'teki barınaklarda bulunan balıkçı teknelerinin halatları koptu. Bölgedeki bazı seraların plastikleri parçalandı. Serik Kaymakamı Ahmet Ümit, ``Aşırı yağışlardan sahil kesimlerindeki tarım arazileri sular altında kaldı. İlgili kişi ve kuruluşlarla gerekli tedbirleri alıyoruz. Vatandaşları da sürekli olarak, sel ve fırtınaya karşı uyarıyoruz'' dedi.

Antalya ve çevresinde beklenen şiddetli yağış ve fırtınadan öğrencilerin olumsuz etkilenmemesi için İl Hıfzıssıhha Kurulu´nun kararıyla ilk ve orta dereceli okullar ile yaygın ve özel eğitim kurumlarında, senato kararıyla da Akdeniz Üniversitesi´nde eğitime bir gün ara verilmişti.

2