Candaş Tolga Işık ÖĞRETMENİN ÇİLESİ
HABERİ PAYLAŞ

ÖĞRETMENİN ÇİLESİ

Haberin Devamı

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin sadece aylık gıda harcamalarını içeren açlık sınırı bin 405 lira. Gıda harcamasıyla birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 4 bin 577 lira.


Türk Eğitim Sen’in yaptığı ankete göre; Türkiye’deki öğretmenlerin yüzde 80’i yoksulluk sınırının altında. Her 10 öğretmenden birinin maaşı 2 bin 500 liradan az. Bankalara kredi ve kredi kartı borcu olan öğretmenlerin oranı yüzde 83. 100 öğretmenden 13’ü borcunu ödeyemediği için icra takibine düşmüş halde. Her 10 öğretmenden biri ekonomik problemler nedeniyle sağlık sorunları yaşıyor.


Bitmedi... Her 4 öğretmenden biri ek iş yapıyor. Öğretmenlerin yaptı ek işler arasında pazarlamacılık, pazarcılık, boya-badanatamirat işleri, oto alım-satım, şoförlük, garsonluk, müzisyenlik, tesisatçılık, aşçılık, kalorifer bakımı, odun-kömür satıcılığı var.


Şüphesiz öğretmenlik zengin olmak, köşeyi dönmek için yapılmaz ama sürünmek için de yapılmamalı. Bir çocuktan, aklı hür, vicdanı hür bir birey yaratmanın karşılığı bu olmamalı. Bugün Öğretmenler Günü... Dünyanın en özverili mesleğini yapan insanların saygıyla, minnetle anıldığı gün. Bugün sormayacaksak ne zaman soracağız: Öğretmen, milletin çok değerli 550 vekili kadar olmasa da en azından “insanca bir hayat” yaşamayı hak etmiyor mu?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder