Gündem 'Öğretmenler cemaat okullarından gelecek'

'Öğretmenler cemaat okullarından gelecek'

Paylaş
'Öğretmenler cemaat okullarından gelecek'

Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Zafer Tezcan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 40 bin yabancı öğretmen istihdam projesine sert eleştiriler yöneltti

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurt dışından İngilizce öğretmeni istihdam etme projesine tepkiler sürüyor. Eğitim- Sen Konya Şube Başkanı Zafer Tezcan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bugüne kadar eğitimle ilgili her konuda olduğu gibi öğretmen atamaları konusunda verdiği kararının da herkesi şaşırttığını ifade etti.

Tezcan, "Yapılan açıklamada önümüzdeki yıldan itibaren yılda 10 bin olmak üzere 4 yılda 40 bin yabancı öğretmen istihdam edilmesi planlanmaktadır.

Yabancı öğretmenlerin İngilizce dil dersi için istihdam edilmesini, İngilizce öğretmenlerinin İngilizce’yi yeterince öğretemeyeceğini ifade etmektedir. Bu son derece yanlış ve düşündürücü bir olaydır.

Eğitim biliminin en temel gerçeği bir çocuğun yabancı dili ancak kendi ana dilinde öğrenebileceğidir. İthal öğretmen ile çocukların ana dili gibi ingilizce konuşmasını sağlamak olanaklı değildir" dedi.

"BU, İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNE HAKARETTİR"

Zafer Tezcan, bu uygulamanın yıllardır atama bekleyen İngilizce öğretmenlerinin artık tamamen işsiz kalacağı anlamına geldiğini ifade etti. Tezcan, şunları söyledi:

"Gelecek olan öğretmenlerin niteliği, nereden geldiği, kim tarafından nasıl finanse edileceği, buraya gelirken ücretlerinin kim tarafından nasıl ödeneceği soru işareti.

İngiltere’de, Afrika’da veya Rusya’daki Türk okullarında okuyan öğrencilerden buraya İngilizce öğretmeni atanacağını duyuyoruz. Bu bizim İngilizce öğretmenlerimize büyük bir harakettir.

İTHAL ÖĞRETMENLERE 2 KAT FAZLA MAAŞ

350 bine yakın öğretmen açığı olan bir ülkede, atamasını bekleyen ingilizce öğretmenlerimizin boş olduğu bir durumda bu kabul edilemez.

Üstelik ithal öğretmenlere buradaki öğretmenlerin iki katı kadar bir maaş ödemesi de yapılacağı aldığımız bilgiler arasında. Bu bizim öğretmenlerimize güvenmemekten kaynaklanmaktadır."

CEMAAT OKULLARINDAN GELECEKLER

Tezcan, Türkiye’ye yurt dışındaki cemaat okullarından öğretmen geleceğini duyduklarını ileri sürdü. Zafer Tezcan, "Yurt dışındaki cemaat okullarında yetişen İngilizce öğretmenlerinin Türkiye’ye getirilip istihdam edileceği noktasında duyumlarımız var.

Bunun doğru olup olmadığını bilmiyoruz. Ama bu duyumun bile ortaya çıkması bizim Türkiye’de yetiştirdiğimiz İngilizce öğretmenlerine bir hakarettir" diye konuştu.

Mehmet Kayhan YILDIZ/DHA