Gündem Öğretmenleri bekleyen 4 senaryo

Öğretmenleri bekleyen 4 senaryo

Paylaş
Öğretmenleri bekleyen 4 senaryo

Öğretmen atamaları iptal edildi, peki ya KPSS ne olacak? Gözler savcılığın vereceği karara dönerken, gerçekleşmesi beklenen 4 ihtimal belirdi

Bugün yapılması beklenen öğretmen atamaları ertelendi. Dün YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile Milli Eğitim bakanı Nimet Çubukçu'nun görüşmesinin ardından yapılan açıklamada "sınavın bütünlüğünü etkileyecek bir durumun ortaya çıkma ihtimali"nden söz edildi.

Hem kesin bir bulgu yok deniliyor, hem de bir ihtimal nedeniyle atamalar erteleniyor... Milliyet Gazetesi Eğitim Yazarı Abbas Güçlü, söz konusu bu durumu ve bundan sonraki olabilecekleri NTV'ye anlattı.

Savcılığın vereceği kararı beklediklerini söyleyen Güçlü, "Acaba KPSS de iptal edilecek mi, edilmeyecek mi, bu konuda hâlâ bir netlik yok ama kopyacılar çıkarıldıktan sonra puanların yeniden hesaplanması ve sıraların yeniden belirlenmesi gerek" dedi.

Bu tür sıralama sınavlarında binde birlik bir puanın dahi çok önemli olduğunu vurgulayan Güçlü, ufak bir kaymanın bütün öğretmenlerin hayatını değiştirebileceğini belirtti. Güçlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"MEB ACELE KARAR VERMEK İSTİYOR"

"MEB, kopya olayı olmadan önce taban puanlarını açıklamış ve ona göre başvurular almıştı. Eğer puan ve sıralamalar değişirse, daha önceki başvurular da iptal edilebilir.

Çok karmaşık bir durum ama bütün bunların hayata geçirilebilmesi için öncelikli olarak Savcılığın bir karar vermesi gerekir. MEB, okullar açılacak diye acele davranmak istiyor ama acele alınan kararlar, ileride çok daha büyük kaoslar yaratabilir.

GERÇEKLEŞEBİLECEK İHTİMALLER

Sınav tümüyle iptal edilebilir.
Sadece öğretmenleri ilgilendiren Eğitim Bilimleri Testi iptal edilebilir.
Sadece puanlar ve sıralamalar yeniden hesaplanabilir.
3-5 tane gariban bulunup, olay onların üzerine yıkılır ve olay örtbas edilmeye çalışılır.

"KAMUOYUNU İNANDIRACAK BİR AÇIKLAMA GEREK"

Burada sonuç ne olursa olsun, kamuoyunu inandıracak bir açıklamanın yapılması gerekiyor.

Eğer iddia edildiği gibi 3-5 bin kişiyi kapsayan bir şekilde soru dışarı sızdıysa ve onlarda zincirleme olarak başkalarına gittiyse, KPSS'nin tümden iptali de söz konusu olabilir."