Gündem Ogün önden, Yasin arkadan ateş etti

Ogün önden, Yasin arkadan ateş etti

Paylaş
Ogün önden, Yasin arkadan ateş etti

Hrant Dink suikastinin görüldüğü davada ilk kez gizli tanık konuştu

13’üncü duruşmada bir ilk

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın 13’üncü duruşmasına dün devam edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Yasin Hayal, Erhan Tuncel, Ogün Samast, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ile BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve Paris Barosu’ndan temsilciler de duruşmada hazır bulundu. Dink davasında dün bir ilk yaşandı. Duruşmada ilk kez bir ‘gizli tanık’ dinlendi.

Tanığa özel ses tonu

Gizli Tanık1 kod adlı Ermeni asıllı tanık adliyede hazırlanan özel bir odaya alındı. Tanığın sesi özel bir ses bağlantısıyla ve ses tonu değiştirilerek duruşma salonuna iletildi.

Çocuk sesi tonuyla konuşmaları duyulan Gizli Tanık1, şunları söyledi: “Olay günü dişçiye gitmek için evden çıktım. Bankanın önüne geldiğimde yazılarından tanıdığım Hrant Dink’in binadan çıktığını gördüm.

O sırada yanına 40-45 yaşlarında 1,65 cm boyunda kalın kaşlı kilolu, siyah gömlekli bir adam geldi.”

'Samast, Ermenice konuştu’

Gizli Tanık1 şöyle devam etti; “O adam, Dink ile 3-5 saniye konuştu. Aynı anda önden ve arkadan iki kişi de Dink’e yaklaştı. Uyuşturucu almış gibi bir hali olan arkadan yaklaşan kişi (Yasin Hayal) silahla Dink’e ateş etti.

Ogün Samast’ın Ermenice bir söz söylediğini duydum. 4 el ateş edildi. Korktum. Ogün Samast bana doğru gelince yüzümü bankaya doğru çevirdim.

Dink’in öldürüldüğü kaldırımda Osman Hayal, Yasin Hayal’i susturmaya çalışıyordu.” Gizli tanık, Yasin ile kardeşi Osman Hayal ve Ogün Samast’ı teşhis etti.

‘Cinayeti yalnız işledim’

Yasin Hayal, “Olay tarihinde Trabzon’da olduğum emniyet kayıtlarıyla ortadadır” dedi. Kardeşi Osman Hayal ise, “Bu tanığın pek namuslu olduğunu sanmıyorum. Beyanını kabul etmiyorum. İki kardeş suç ortağı olamaz” diye konuştu. Sanık Ogün Samast da, “Olay günü tek başınaydım” diyerek iddiayı reddetti. Tanık olarak dinlenen Erhan Özen ise mahkemeye gizli ifade vermek istedi. Bu talep üzerine duruşma salonu boşaltıldı.

‘Agos’u fotoğrafladık’

Erhan Özen, 1997’de askerliğini bitirdikten sonra komutanları aracılığıyla para karşılığı JİTEM’e bilgi verdiğini söyledi.

Özen şöyle konuştu; “Karadeniz bölgesi 2000’li yıllarda başlatılan bir çalışma kapsamında özel çalışma alanı olarak seçildi.

2005 ve öncesinde Agos gazetesi çevresinde fotoğraflama çalışması yapan bir ekibin içinde ben de vardım. Erhan Tuncel ve Yasin Hayal de JİTEM’e çalışıyordu.

Erhan Tuncel’i komutanlar aracılığıyla ismen tanırım. Benim bağlı olduğum komutan ise şu an Ergenekon davasının sanığı.”

3