Siyaset OHAL sonrası için yeni düzenlemeyle ilgili flaş gelişme!
Paylaş
OHAL sonrası için yeni düzenlemeyle ilgili flaş gelişme!

AK Parti OHAL sonrası için yeni düzenlemeyle ilgili teklif hakkında diğer partilerle görüştü. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, görüşme sonrası açıklama yaptı.

AK Parti OHAL sonrası için yeni düzenlemeyle ilgili teklif hakkında diğer partilerle görüştü.

Haberin Devamı

AK Parti teklifi MHP ile birlikte hazırlamıştı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan diğer partilerin Grup Başkanvekillerini ziyaret etti. Turan'ın ilk ziyareti CHP'ye oldu.

AK Parti, OHAL'in kalkmasının ardından terörle mücadelenin sürmesi için yapılacak gerekli düzenlemelerde diğer partilerin de onayını almak istiyor ve görüşmeler bu nedenle yapılıyor. Görüşmelerin ardından AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan bir açıklama yaptı.

Turan şunları söyledi:

18 Temmuz itibariyle OHAL nihayete eriyor. Bir daha Allah millete böyle olaylar göstermesin ki mecbur kalmayalım. Biz OHAL taleplisi değildik. İstiyoruz ki OHAL'deki terörle mücadelemiz aynı kararlılıkla devam etsin. Bu ülke kıymetli bir ülke. Değişik güçlerin ülkemizde hep gözü olacak. İstiyoruz ki mücadelemiz devam etsin. OHAL 18 Temmuz itibariyle Türkiye'nin gündeminden kalkacak. Bir kanun teklifi hazırladık. Bunu CHP, MHP, İYİ Parti'ye götürerek onların da kanaatlerini aldık. Daha Meclis'e götürmeden tüm partilere götürerek iyi niyetimizi ortaya koyduk. Bu akşam Meclis'e vermeyi planlıyoruz. Bu kanunun bir an önce yasalaşmasını istiyoruz. Az sonra Meclis'e takdim edeceğiz yasal süreç başlamış olacak. Teklif 28 maddeden oluşuyor.

Haberin Devamı

(Bedelli askerlik çıkacak mı?) Bedelli ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızı bunun ihtiyaç olduğunu ifade etti. Meclis açıldığında ilk işimiz bu olacaktır. Bedellinin de şahsi kanaatime göre Ekim gibi gündeme geleceğini ifade etmek istiyorum.

TEKLİF MECLİS'TE

Terör örgütleriyle mücadele kapsamında, bazı kanunlarda değişiklik içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Kanun teklifine göre, valiler, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde, kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunanlar için, 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere giriş çıkışı sınırlandırabilecek.

Teklif uyarınca, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla, sulh ceza hakimi kararı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise ilgili askeri yetkilinin yazılı emri üzerine, askeri mahallerde kişilerin üstü, araçları, özel kağıtları, eşyası aranabilecek.

Haberin Devamı

(Gözaltı süreleri) Kanun teklifine göre, gözaltı süresi, yakalama anından itibaren 48 saati, toplu olarak işlenen suçlarda 4 günü geçemeyecek.

Gözaltı süresi, delillerin toplanmasındaki güçlük ya da dosyanın kapsamlı olması nedeniyle en fazla iki defa uzatılabilecek.

Kanun teklifine göre, MİT'in tarafı olduğu hukuk uyuşmazlıklarında, dava şartı olarak öngörülen arabuluculuk dahil, arabuluculuk usulü uygulanmayacak.

(Toplantı ve yürüyüşlerin saatlerine düzenleme) Kanun teklifine göre, açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler, gece vaktinin başlamasıyla dağılacak şekilde, kapalı yerlerdeki toplantılar ise saat 24.00'e kadar yapılabilecek.

Açık yerlerdeki toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağılma saati, kamu düzeni ve asayişin bozulmasına neden olmamak şartıyla 24.00'e kadar uzatılabilecek.