Sağlık Öksürüğün altından KOAH çıkabilir!

Öksürüğün altından KOAH çıkabilir!

Paylaş
Öksürüğün altından KOAH çıkabilir!

KOAH, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre en sık rastlanan ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer alıyor

Hastaların iş ve sosyal yaşamını altüst edebilen Kronik Obstrüktif (tıkayıcı) Akciğer Hastalığı KOAH, erken tanı ve modern tedavi yöntemleri sayesinde kontrol altına alınabiliyor.

Haberin Devamı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel, KOAH’ın kronik bronşit ve amfizem gibi iki hastalığın birleşmesi ile oluştuğunu söyledi.

Kronik bronşit, en az iki yıl üst üste ve bu iki yılın en az üç ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir rahatsız. Amfizem ise, kana oksijen taşınmasını sağlayan hava keseciklerinde harabiyete neden olan bir hastalık.

Bu hastalıkların sonucunda akciğerde elastikiyet kaybı ve nefes darlığı görüldüğünü vurgulayan Dr. Keskinel, 600 milyon kişinin tehlikede olduğunu belirtti ve şu bilgileri aktardı:

“KOAH ülkemizde yaklaşık 3 milyon kişiyi etkisi altın almış durumda. Tüm dünyada ise bu sayı maalesef 600 milyona ulaşmaktadır. Neredeyse her 10 kişiden 9’unun hasta olduğunu bilmediği de bir gerçektir. Tanıda gecikilmesinin en önemli sebebi, sigara içenlerin öksürüğü ve balgamı ‘normal’ kabul etmeleridir. Oysa bilinmektedir ki ‘normal öksürük’ yoktur.”

Haberin Devamı

MESLEKİ FAKTÖRLER ZEMİN HAZIRLAR

KOAH’ın %90 kadar hastada başlıca nedeni sigara. Pipo ve puro da KOAH’a yol açmakta. Sigara içenlerin beşte birinde KOAH geliştiğini belirten Keskinel, “Sigara içen kişilerde, içmeyenlere göre KOAH riski 30 kat kadar artar. Sigaraya erken yaşta başlanması ve uzun süre çok miktarda içilmesi, KOAH’ın daha ağır seyretmesine neden olur. Sigara dışında bazı mesleki faktörler (madencilik, fırın/tahıl işçiliği, çiftçilik) ve ısınma amaçlı tezek yakılması da KOAH’a zemin hazırlar” dedi.

ÖKSÜRÜĞÜ KABULLENMEYİN!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel, sigaranın bırakılmasıyla yaşam kalitesinin önemli oranda arttığını vurguladı ve “KOAH’lı kişiler, öksürük ve balgamı çoğunlukla o kadar kanıksamışlardır ki; yakınmaları iyice artana kadar doktora başvurmayı düşünmezler. Oysa KOAH’a erken tanı konup zamanında sigara bırakılırsa, yıllık akciğer fonksiyon kaybı azalmaktadır. 35 yaşından sonra sağlıklı her insanın 1 saniye içinde dışarı verebildiği soluk hacmi yılda 30 ml azalma gösterir.Sigara içen KOAH hastalarında bu azalma 150 ml’ye bile ulaşabilir. Dolayısıyla sigaranın bırakılması, hastanın daha uzun yıllar boyunca hayat kalitesinin yüksek kalması açısından kritik önem taşımaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dr. Keskinel’in konuyla ilgili uyarısı ise şöyle: “Nefes darlığı, öksürük, balgam gibi yakınmalarınız varsa, mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmanız ve KOAH hastası iseniz erken tanı şansını yakalamanız çok önemli.”