Siyaset Oktay Vural'dan Kılıçdaroğlu'na tepki
Paylaş
Oktay Vural'dan Kılıçdaroğlu'na tepki

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun "tutarsızlık ve tereddütlerin siyasetini yapmakla" suçladı

Oktay Vural, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek’in ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Oktay Vural, İpek ve Çiçek’in Meclis Başkanlığı seçimi süreciyle ilgili değerlendirme yaptıklarını söyledi.

MHP olarak bu konudaki tavırlarını istişarelerden sonra ortaya koyacaklarını söylediklerini aktaran Vural, "Bu süreç içerisinde Mecliste grubu bulunan siyasi partilerle istişare yaptıktan sonra yöntemi belirleyeceklerini ifade ettiler. Biz de bu çerçevede belirleyeceğimiz usulü kamuoyu ile paylaşacağımızı belirttik. Bunun dışında herhangi bir konu görüşülmüş değildir.

Doğrudan doğruya Meclis Başkanı seçimiyle ilgili bizden fikir almak istediklerini ifade ettiler" dedi.

Vural, bir gazetecinin, MHP’nin aday çıkarıp çıkarmayacağı sorusu üzerine, "Bu süreçte nasıl davranacağımızı, sayın genel başkanımız parti içinde yapacağı istişarelerden sonra kamuoyuyla paylaşacaktır" diye konuştu.

"Size bir isim geldi mi?" sorusunu yanıtlarken Vural, "Hayır. Yarın toplanarak bu konuda bir değerlendirme yapacaklarını ifade ettiler" dedi.

Vural, bir başka soru üzerine, tutuklu vekillerle ilgili herhangi bir görüşme olmadığını söyledi.

MHP’nin, kendilerine oy veren milletin iradesini TBMM’de temsil ettiğini ifade eden Vural, "Hukukun siyasallaşması yönündeki baskılara karşı da tepkimizi ortaya koyacağız. O bakımdan bize oy veren milyonların iradesini TBMM’de temsil etme konusunda kararlıyız. Dolayısıyla biz eylemli bir milletvekilliği yapıyoruz" diye konuştu.

"Parlamentoya girip yemin etmeyen insanların millet iradesini nasıl TBMM’de temsil edecekleri de ayrı bir sorundur" diyen Vural, "Millet bize oy verdi, TBMM’de olacağız. Yargının güdümlü bir hale gelmesi, bu sürecin Türk demokrasisine zarar verdiği konusundaki mücadelemizi devam ettirmeye kararlıyız.

Bu süreç içerisinde bölücülüğü siyasallaştıranlara, bölücülere, bölücü düşüncelerden mahkum olmuş insanlara Meclis yolunu açabilecek hiçbir girişimin içerisinde olmayacağız" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "MHP’ye yönelik bir ifadesi olduğunu" anımsatan Vural, şunları söyledi: "CHP ve Sayın Kılıçdaroğlu tutarsızlık ve tereddütlerin siyasetini yapmaya devam ediyor. Biz milletimizi burada temsil etmek amacıyla oy istedik. O oyun şerefini ve namusunu da TBMM’de korumaya ant içtik. Hiç kimse milli egemenliğin TBMM’de tesisini engelleyemez. MHP’nin tavrı budur. Biz 2007 seçimlerinden sonra da, dayatmayla ortaya konulan 367 konusunda da Türkiye demokrasinin önünü açılması konusunda tavır oluşturduk. Bugün de TBMM’yi boykot ederek, dayatarak milli egemenliği hakimiyet altına, kuşatma altına almayı doğru bulmuyoruz. Bize verilen imkanı TBMM’de kullanacağız.

Daha önce ’yasal değişikliğe gerek yok’ diyenler bugün yasal bir değişiklik olması gerektiğine ilişkin konuşmalar yapıyorlar. Sayın Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın söz vermesi halinde Meclise gireceğini ifade ediyor. Biz irademizi bir kişinin iki dudağı arasına teslim edenlerden de olmayız. Burada ne imkan verilmişse mücadelemizi sürdürürüz.

Yıllardan bu yana uzayan yargıdan dolayı haksızlığa maruz bırakılanların da sorununu çözmek elbette TBMM’nin görevidir. Yapmamız gereken yargının bağımsız ve tarafsız hareket edebileceği bir ortamı sağlamaktır. Biz millet iradesini de satmayız bize oy veren milyonların iradesini de satmayız ve parlamentoda layıkıyla temsil etmesini biliriz."

Haberin Devamı

-"TAVRIMIZI GELENEKLERİMİZE UYGUN ŞEKİLDE BELİRLEYECEĞİZ"-

"Cemil Çiçek aday olursa MHP’nin yaklaşımı ne olur?" sorusu üzerine Vural, "Bu konuda herhangi bir isim değerlendirmesi yapılmadı. Kendileri bu konuda bir belirleme yapmadıklarını ifade ettiler. Bu konudaki tavrımızı geçmişte yaptığımız geleneklerimize, siyasal tavırlarımıza uygun şekilde belirleyeceğiz" dedi.

"Kendi adayınızı mı belirleyeceksiniz?" sorusuna Vural, "İstişareler sonucunda irademizi ortaya koyacağız" karşılığını verdi.

Vural, "Yemin etmeyen milletvekilleri ve kurulacak olan başkanlık divanı ile komisyonlar var. Anayasal olarak nasıl bir süreç bizi bekliyor?" sorusu üzerine, "Meclisi boykot etmek doğru değil. Milli egemenliği boykot etmek doğru olur mu? Seçim niye yapılıyor? Bu gazi Meclis Polatlı’da bomba sesleri duyulurken bile toplanıyordu" dedi.

-"FORMÜL ARAYIŞI İÇERİSİNDE DEĞİLİZ"-

Haberin Devamı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da "Sizin Engin Alan’ı kurtarma formülünüz nedir?" sorusuna, "Bugünkü görüşmenin konusu başkanlık seçimiyle ilgili. Dolayısıyla bir formül arayışı içerisinde değiliz" diye konuştu. Bal, şunları kaydetti: "Hukuk ile ortaya çıkarılan siyasi krizin siyasi boyut içerisinde çözümlenmesi yanlıştır. Çünkü hukuk kuralları farklıdır siyasetin kuralları farklıdır. Hukukun kurallarını uyguladığınız zaman hukuki soruna çözüm bulabilirsiniz ama hukukun yaratmış olduğu krizi siyasi kararlarla çözmeye kalkarsanız geçmişte Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu kararlar gibi millet vicdanıyla, adalet duygusuyla çelişecek kararlar ortaya çıkar. Dolayısıyla Engin Alan bizim milletvekilimizdir. Meclise gelip yemin etmek suretiyle görevine başlaması için cezaevi duvarı engeldir. Bu duvarın ortadan kaldırılması için hukuk boyutunda bütün mücadelemizi yapacağız." Bir gazetecinin "Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cemil Çiçek ismine sıcak baktıkları şeklinde açıklaması oldu" sözlerine Bal, "Bizim öyle bir değerlendirmemiz yok" karşılığını verdi.