Beden Sağlığı Okul çantalarına dikkat

Okul çantalarına dikkat

Paylaş
Okul çantalarına dikkat

Okul çantalarının ağırlığının, çocuğun kilosunun yüzde kaçı kadar olması gerekiyor?

Okul çantalarının ağırlığının, çocuğun kilosunun yüzde 15’ini geçmemesi gerektiği bildirildi.

Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal, yaptığı yazılı açıklamada, öğrencilerin okula giderken kilolarca kitap ve defteri sırt çantalarında taşımak zorunda kaldıklarını hatırlatarak, bunun ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Öğrencilerin ve velilerin okul çantalarının ağırlığına dikkat etmeleri gerektiğine işaret eden Önal, "Okul çantalarının ağırlığı ve yanlış taşıma yöntemlerinin sırtta ’skolyoz’ denilen eğriliklere neden olduğu" ikazında bulundu.

Skolyozunun, omurganın ’C’ veya ’S’ şeklini alması şeklinde görüldüğünü vurgulayan Önal, bu durumun boy kısalığı, estetik görünüm bozukluğu, akciğer kapasitesinin daralması, kireçlenme, bel ağrısı ve psikolojik sorunlara neden olabileceğini belirtti. Önal, açıklamasında, şu bilgilere yer verdi: "12 yaşından küçük çocukların en fazla 4 kilogram, 12-15 yaş arası çocukların da 5 kilograma kadar olan çantaları taşımaları gerekir. Başka bir deyişle okul çantasının ağırlığı, çocuğun kilosunun yüzde 15’ini geçmemelidir. Yapılan araştırmalara göre okul çağı çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığı yüzde 70’lere ulaşmıştır."

Sırt çantalarında ağırlığın eşit dağıtılması, çantanın uzun süre taşınmaması, uzun süre ayakta kalınacaksa çıkarılması gerektiğini ifade eden Önal, geniş ve destekli omuz askıları, bel desteği, bel kemeri ve çeşitli bölümleri bulunan çantaların tercih edilmesini önerdi. Önal, şu uyarılarda bulundu:

"Çantanın taşınma düzeyi kalça veya bel kemeri bölgesinde olmalı. Çanta bel kemeri ile sabitleştirilmeli, ölçüleri çocuğa göre çok küçük ya da büyük olmamalı. Doğru kaldırma tekniği öğretilmelidir. Ağır çantalar dizden eğilerek kaldırılmalıdır. Tekerlikli sırt çantaları tercih edilmelidir."

Önal, ebeveynler olarak çocukları okul çağında bel ağrısından korumanın sağlıklı bir toplumun oluşumuna katkı sağlayacağını açıklamasına ekledi.

AA

Haberin Devamı