Yaşam Okul çantası seçerken nelere dikkat edilmeli?

Okul çantası seçerken nelere dikkat edilmeli?

Paylaş
Okul çantası seçerken nelere dikkat edilmeli?

Bilinçsiz kullanılan sırt çantalarının, çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Bülent Neymen, anne babaları okul çantası seçiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyardı.

Okul çantası seçerken nelere dikkat edilmeli?

Okula hazırlık dönemi yaklaşırken ebeveynlere rehberlik edecek bilgiler paylaşan Dr. Bülent Neymen, ağır okul çantalarının birtakım fiziksel bozukluklara neden olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Çantanın ağırlığının çocuğun ağırlığının %10'unu geçmemesine özen gösterin. Örneğin 40 kg'lık bir çocuk için maksimum ağırlık 4 kg olmalıdır.

Okul çantası sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olmalı. 12 yaşından küçük olan çocukların 4; 12-15 yaş arası çocukların da 5 kilograma kadar olan çantaları taşıyabileceğini söyleyebiliriz. Ancak, çantanın uzun süre taşınmamasına dikkat edilmelidir. Bu açıdan bakıldığında okul servisleri koruyucu bir rol üstlenmiş durumdadır.”

Çanta Seçimi Nasıl Olmalı?

Özellikle omurga gelişiminin oluştuğu 8-18 yaş arasındaki çocuklarda, sırt çantası kullanımının; bel-sırt ve omuz ağrıları, bel ve sırtta eğrilikler, hatta akciğer üzerine kısıtlayıcı etki ile solunum kapasitesi üzerine de kısıtlayıcı etkiler yapabildiğini belirten Dr. Bülent Neymen, sırt çantası seçimi için şu tavsiyelerde bulundu:

1. Olabildiğince hafif sırt çantaları seçilmelidir. O nedenle boş ağırlığını mutlaka alırken göz önünde bulundurun. Her türlü aksesuarın çanta ağırlığını arttıracak etki yaratacağını unutmayın.

2. Bel hizasının 5 santim yukarısına kadar gelen çantaları tercih edin. Daha aşağı inmesi bele fazla ağırlık yaratabilir.

3. Pedler ile desteklenen bel ve omuz kısmı, bu bölgelere binen yükü azaltacaktır.

4. Yaşı nispeten daha büyük çocuklarda ekstra bel kemeri bele binen ağırlığı azaltmada faydalı olabilir.

5. Tekerlekli tipler düz zeminlerde çekerek taşımaya da yardımcı olacağı için çocuğun yükünü azaltmada faydalı olabilir.

Haberin Devamı