Yaşam Okul hasretiyle Bakan'a seslendi: Örgün eğitim almak istiyorum

Okul hasretiyle Bakan'a seslendi: Örgün eğitim almak istiyorum

Paylaş
Okul hasretiyle Bakan'a seslendi: Örgün eğitim almak istiyorum

Diyarbakır’da ilkokul eğitiminin ardından okula gönderilmeyen ve küçük yaşta evlendirilen Nesime Daşçı, ortaokulu dışarıdan bitirdi. Yaşı nedeniyle temel liselere alınmayan, tahtanın ve sıranın kokusuna hasret kalan Nesime Daşçı Milli Eğitim Bakanı'na seslenerek tıp fakültesi hedefine ulaşmak için örgün eğitimin önünün açılmasını istedi

Nesime Daşçı, henüz 3 yaşındayken annesi hayata gözlerini yumdu. Annesinin ölümünün üzerinden bir sene geçtikten sonra babası, çocuklarına bakması için başka bir kadınla evlendi. 4 yaşında üvey anne gerçeği ile tanışan Nesime Daşçı, 7 yaşında okula başladı. Evdeki huzursuz ortamdan okul sayesinde kurtulan Nesime Daşçı, ilkokul 5’i bitirdikten sonra okuldan alındı. Kendi evinde hizmetçi durumuna düşen Nesime Daşçı, okuldan alınması nedeni ile psikolojik sorunlar yaşamaya başladı. Babası ve üvey annesine ısrar etmesine rağmen okula gönderilmeyen Nesime Daşçı, daha 17 yaşındayken görücü usulüyle evlendirildi.

Haberin Devamı

TIP OKUMAK İSTİYOR

Evliliği bir kurtuluş olarak gören Nesime Daşçı’nın okuma hayali tekrar yeşerdi. Hayalini eşine anlatan Nesime Daşçı, hayat arkadaşının da desteğini alarak ortaokulu dışarıdan bitirmeyi başardı. Lise eğitimi için temel liselere başvuran Nesime Daşçı, yaşının büyük olması nedeniyle okullara kabul edilmeyince dünyası başına yıkıldı. Hedefinin tıp fakültesi olduğunu ve dışarıdan alacağı eğitimin kendisinde bir temel oluşturmayacağını düşünen Nesime Daşçı, Milli Eğitim Bakanı'na seslenerek kendisi gibi örgün eğitim görmek isteyenlerin önünün açılmasını istedi.

ANNESİ VEFAT EDİNCE HAYATI DEĞİŞTİ

Yaşadığı zorlu süreç ile ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan 2 çocuk annesi Nesime Daşçı, 17 yaşında evlenmek zorunda kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Evlendiği için hiçbir zaman pişman olmadığını belirten Nesime Daşçı, "Bazen iyi ki evlendim diyorum. 3 yaşındayken annem vefat etti, babam ben 4 yaşındayken üvey anne getirdi. Evlendikten sonra yaşım büyüdü, ilkokula gittim 5. sınıfa kadar okudum. Bundan sonra beni okuldan çıkarttılar ve okula göndermediler. Üvey annemle birtakım anlaşmazlıklar yaşıyorduk, babamla anlaşamıyorduk. Evde sürekli huzursuzluk vardı, bir türlü okulumu okuyamıyordum" dedi.

BAKAN'A SESLENDİ

Babasına açıköğretimden eğitimine devam etmek istediğini söylediğini buna bile izin verilmediğini kaydeden Nesime Daşçı şunları söyledi:

"Bu yüzden erken evlenmek zorunda kaldım, evlendim, bir sene ev üstünde kaldım sonra kendi evime taşındım. Okumaya başladım yine, eşim bana çok destek oldu. Açıköğretimde okumak istemiyorum. Evde oturarak benim gibi örgün eğitim almak isteyenler için, hedefleri yüksek olanlar için yeterli değil. Benim de örgün eğitim almaya hakkım var. Ben hangi temel liseye gittiysem yaşım büyük olduğu için reddettiler. Temel liseye almadılar beni. Tekrar geri geldim, sesimi Milli Eğitim Bakanlığı'na duyurmak istiyorum, lütfen okuma hakkını bize de tanıyın. Anlıyorum, çocukların arasına koymak sorun olabilir ama benim gibi örgün eğitim almak isteyen arkadaşlarımız için ayrı bir sınıf yapılabilir. Bizim gibiler için bir proje hazırlasınlar. Benim hedefim tıp fakültesini kazanmak, çevremde tıp fakültesini okumak isteyen arkadaşlarım da var. Benim gibilere çağrım var: Hep birlikte bir ses olalım, sesimizi duyuralım."

Haberin Devamı

İHA