Serra Ababay "Okula gitmek istemiyorum!"
HABERİ PAYLAŞ

"Okula gitmek istemiyorum!"

Haberin Devamı

Sömestr tatilinin yeni sonlandığı bu günlerde, çocuklar sıkça okula gitmek istemediklerini belirtebilirler. Bu doğal bir tepkidir. Kim evde oturup, istediğini yapabilmek varken, okula gitmeyi ister ki? Elbette okula gitmek istememenin farklı sebepleri de olabilmektedir. Bazıları geçici olabilirken, bazıları ise dikkat edilmesi gereken durumlardır.

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;


● Küçük yaşlardaki çocuklar “ayrılık kaygısı” nedeniyle ailelerinden ayrılıp, okula gitmekte zorluk yaşarlar.

● Okul kurallarla dolu, çocuğun kendini kontrol etmesi gereken ve stresli bir ortamdır. Bu şartlar özellikle uzun aralardan sonra zorlayıcı olur.

● Çocuklar okulda zorbalığa uğruyor olabilir veya öğretmen ya da arkadaşlarıyla çatışma yaşıyor olabilir.

● Okula gitmek istememenin okulda yaşanan cinsel veya fiziksel taciz gibi daha ciddi nedenleri olabilir. Bu çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

● Çocuklar, anne-baba arasında çatışmalar olduğunda, onları evde bırakıp okula gitmek istemezler.

● Çocuklar, ebeveynlerin okulla ilgili kaygıları veya öğretmene dair memnuniyetsizliklerini kolaylıkla sezerler ve okula gitmek istemezler. Yaşanan okul isteksizliği hakkında ne yapılabilir?

● Okulla ilgili konuşun ve nasıl geçtiğini sorun. Örneğin; “bugün seni okulda en çok güldüren/üzen/kızdıran olay neydi?” diyebilirsiniz. Öğretmenleri ile iletişimde olun, ne yaşandığını detaylı olarak araştırın. Arkadaşı olup olmadığı, aktivitelere katılım durumu ve zorbalık yaşanıp yaşanmadığını sorun.

● Çocuklar her zaman yaşananları sözel olarak anlatamayabilirler. Resim çizerek veya oyuncakları konuşturarak konuşmayı deneyebilirsiniz.

● Çocuğunuz okula gitmeyip evde kaldığında, yaptığı aktiviteler tamamen serbest olmamalıdır. Çocuğunuz için ev, okuldan daha eğlenceli hale gelmemelidir.

● Çocuğunuza, tüm çocukların önemli şeyler öğrenmek için okula gittiğinden bahsedin.

● Çocuğunuz her ağladığında evde tutmak yerine, neden olan durumları ortadan kaldırmayı hedefleyin. Okula gitmeme konusunda esneklik göstermemeye dikkat edin. Her çocuk gibi onun da okula gitmesi gerektiği, fakat ona yardımcı olacağınızı bildirin.

● Çocuğunuzun kaçta okula gidip geleceğini net olarak anlatın. Okul sonrasına eğlenceli aktiviteler koymak, okulu tamamlama için motive edici olabilir.

● Çocuğunuz okula giderken, uzun süreli olarak fiziksel belirtiler gösteriyor ve okulda sakinleşemiyorsa bir uzman desteği alın.

● Okulla ile ilgili kaygınızı gidermek için okulla görüşün. Sizin içinizin rahat etmesi, çocuğunuzu doğrudan etkiler.

● Bu durumun çocuklar arasında çok sık yaşandığını unutmayın!

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder