Gündem Okumak için 5 kilometre yürüyorlar

Okumak için 5 kilometre yürüyorlar

Paylaş
Okumak için 5 kilometre yürüyorlar

Ağrı'da 43 öğrenci her gün 5; Çanakkale'de de 2 öğrenci her gün 8 kilometre yürüyüp okula gidiyor


Ağrı'nın Fatih mahallesine bağlı gecekondularda oturan 20'si kız 43 öğrenci, 100'üncü Yıl İlköğretim Okulunda eğitim- öğretim görmek için her gün 5 kilometre yürümek zorunda kalıyor. Kar ve soğukta öğrencilerin yaya yolculukları sırasında sorun yaşadığını belirten veliler, "Çocuklar taşımalı eğitim kapsamına alınmazsa okula göndermeyeceğiz" dediler.

VELİLER NÖBETLEŞE GÖTÜRÜYOR

Haberin Devamı

Ağrı'nın Hamur İlçesinden gelerek Çevre yolu kenarındaki hazine arazilerine gecekondu yapan aileler, öğrencilerin okula gidiş ve dönüşlerini sırasında velilerin nöbetleşe görev aldıklarını bildirdiler. Her gün iki velinin çocukları okula götürüp getirdiğini belirten aileler, gidiş- dönüş 5 kilometrelik yolculuk sırasında kızların zorlandığını söylediler.

Okul yapılması ya da taşımalı eğitimden yararlanmak için Milli Eğitim Bakanlığına ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurduklarını belirten veliler, bulundukları semtin kent merkezi olduğu için taşımalı eğitimden yararlanamadıklarını belirttiler. VElilerden Ahmet Babayiğit "Milli Eğitim Müdürlüğü, taşımalı eğitim kapsamına alamıyorlar. Kış döneminde küçük çocukların bu ağır yolculuğu kaldırmaları çok zor. Çocuklar taşımalı eğitim kapsamına alınmazsa okula göndermeyeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Öğrencilerden Çiğdem Yatmaz "Bir çözüm bulunmaması halinde aileler kızlarını okula göndermeyecek. Tam gün eğitim gördüğümüz için öğleleri de evden getirdiğimiz tereyağlı, lorlu lavaş dürümlerini yiyiyoruz" dedi.

ÇANAKKALELİ KARDEŞLER 8 KM YÜRÜYOR

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi Kuşçayır Köyü'nde oturan Özer ailesinin iki çocuğu Serdar ve Sema da, okula gidebilmek için her gün 8 kilometre yürüyor.

Kuşçayır Köyü’ne 8 kilometre uzaklıktaki Kavaklı mezrasında oturan Ramazan ve Semra Özer çiftinin Bayramiç Gazi İlköğretim Okulu'na giden 7 yaşındaki oğlu Serdar ve 10 yaşındaki kızları Sema, okuma azimleriyle örnek oluyor. Kazdağları’nın eteklerindeki mezradan başlayan çileli yolculuklarına patika yollarda devam eden Serdar ve Sema, taşımalı eğitim sistemine dahil olabilmek için 4 kilometre yürüyor. Serdar ve Sema Özer, asfalt yola ulaşarak öğrencileri taşıyan minibüsün gelmesini bekliyor. Minibüse binen öğrenciler, 16 kilometre de minibüsle yolculuk yaptıktan sonra okullarına ulaşabiliyor.

YOLCULUK 06.30'DA BAŞLIYOR

İki kardeşin zorlu eğitim yolculuğu her sabah saat 06.30’da başlıyor. Okula gitmek için başka bir alternatiflerinin bulunmadığını anlatan ilköğretim 1'inci sınıf öğrencisi Serdar ve ilköğretim 3'üncü sınıf öğrencisi Sema Özer, “Her gün 4 kilometre giderken, 4 kilometre de gelirken yürümek çok zor oluyor. Yürümenin de ötesinde ormanın içinde zaman zaman tehlikelerle karşılaşıyoruz. Yaban hayvanlarının karşımıza çıktığı günler oluyor” dedi. Kardeşlerden Serdar polis, Sema ise doktor olmak istiyor.

Haberin Devamı

Anneleri Semra Özer, çocuklarının her gün 8 kilometre yürümek zorunda kalmasına çok üzüldüğünü ifade ederken yapacak bir şeyleri olmadığını söyleyip çaresizliğini dile getirdi.

AĞRI / ÇANAKKALE (DHA)