Siyaset 'Olağan' olmayan olağan görüşmeler
Paylaş
'Olağan' olmayan olağan görüşmeler

Yakalanması istenen 11 generalin terfisinin de görüşüleceği YAŞ öncesi, devletin zirvesinde zirve üstüne zirve gerçekleşti. Gül önceki gün İstanbul'da 3 saatlik 'olağan' bir görüşme yaptığı Erdoğan'dan sonra dün de Ankara'da Başbuğ ile buluştu. Gül'ün hükümet ve askere “Bazı noktalarda aşırı ısrarcı olmayın” dediği öğrenildi

ÖNCE ERDOĞAN’LA

Haberin Devamı

Balyoz davası kapsamında, bir bölümü emekli 102 subay hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Balyoz’un gölgesinde bugün başlayacak. Şura’da Balyoz’dan haklarında yakalama kararı çıkartılan 11 generalin terfisi de ele alınacak. YAŞ’ın başlamasına saatler kala devletin zirvesinde olağan olmayan görüşme trafiği yaşandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önceki akşam ‘Haftalık olağan görüşme’ adı altında İstanbul’daki Tarabya Köşkü’nde Başbakan Tayyip Erdoğan’la saat 22.00’da görüşmeye başlamıştı. Görüşme 3 saat 10 dakika gibi rekor bir sürede tamamlanmıştı. Olağan olmayan bir başka olağan görüşme de dün yaşandı.

ABDULLAH GÜL İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Gül dün saat 11.00’de İstanbul’dan Ankara’ya gitti. Gül, Çankaya Köşkü’nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüştü. Gül’ün yaklaşık 1.5 saat süren görüşmede, bugün başlayacak ve 4 Ağustos’ta onayına sunulacak YAŞ kararlarıyla ilgili bilgi aldığı belirtildi. Köşk’e yakın kaynaklar, Gül’ün, Erdoğan’la yaptığı görüşmeden önce görüşme isteğini Genelkurmay’a ilettiğini ve görüşmenin bu kapsamda, Ankara’ya döndükten hemen sonra gerçekleştiğini ifade ettiler. Gül-Başbuğ görüşmesinde Balyoz’dan yakalama kararı çıkarılan terfi bekleyen subayların durumunun ele alındığı öğrenildi.

Haberin Devamı

'ISRARCI OLMAYIN'

Geçen hafta pazar günü sürpriz bir şekilde geceyarısı Başbakan Erdoğan ile görüşen ve dava hakkındaki rahatsızlığını Başbakan’a ileten Başbuğ’un aynı çekincelerini Gül’e de aktardığı iddia edildi. Hükümet kanadında bu terfilerin mümkün olmadığı, asker kanadında ise tam tersi görüş hakim. Hükümet ve askerin görüş ve çekincelerini, Erdoğan ve Başbuğ’dan bizzat dinleyen Gül’ün, görüş ayrılıklarının giderilmesi ve sorunlu bazı noktalarda aşırı ısrarcı olunmaması noktasında uyarılarda bulunduğu bildirildi. Kulislere göre Gül hükümet ve askere “Bazı noktalarda aşırı ısrarcı olmayın, TSK teamülleri ve kamuoyu hassasiyetlerini gözönüne alın” telkini yaptı.

GÖZLER KÖŞKTE

YAŞ kararlarını bugüne kadar onaylamayan bir cumhurbaşkanı olmadı. Ancak incelemenin sonucuna göre Cumhurbaşkanı Gül’ün, gelişen süreçlere, onay aşamasına gelmeden kritik müdahalelerde bulunabileceği belirtiliyor. Teknik olarak, onay makamı olduğu için Gül’ün YAŞ kararlarına imza atmama yetkisi bulunuyor. Ancak bugüne kadar örneği yaşanmayan böyle bir durumda, kararların nasıl yürürlüğe gireceği konusunda belirsizlik hakim. Uzmanlar, bu tip bir durumda, Abdullah Gül’ün itiraz ettiği noktaların yeniden değerlendirilmesi ve daha sonra yeniden imzaya sunulması gerektiğini savunuyor.

Haberin Devamı

BALYOZ İTİRAZLARI ŞURA'YA YETİŞEMEDİ

Balyoz davasından haklarında yakalama kararı çıkarılan 102 emekli ve muvazaf subay karara itiraz etmişti. İtiraz edenler arasında bugün başlayacak Yüksek Askeri Şura’da terfi listesinde olanlar da yer alıyordu. 102 subayın itirazlarını değerlendiren İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden dün de karar çıkmadı. Mahkemenin itirazları bugün de değerlendirmesi bekleniyor.