Siyaset Öldükten sonra darbeci oldular
Paylaş
Öldükten sonra darbeci oldular

196 sanıklı Balyoz Darbe Planı iddianamesinin ek klasörleri avukatlara dağıtıldı

‘Balyoz Darbe Planı’ iddialarına ilişkin haklarında dava açılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in de aralarında bulunduğu 196 sanıklı davanın ek klasörleri avukatlara dağıtıldı.

Ek klasörlere göre, soruşturma savcıları, Balyoz Planı’nda adı geçen 1856’sı Deniz Kuvvetleri’nde, 90’ı Hava Kuvvetleri’nde görevli olmak üzere toplam 4751 askerin 2003’teki görev yeri ve rütbeleri hakkında Genelkurmay’dan bilgi istedi.

Genelkurmay verdiği yanıtta, listedeki çelişkilere dikkat çekti. Listede adı bulunan iki emekli personelden Emekli Tuğamiral Nevzat Hilmi Sertel’in 3 Kasım 1998’de, emekli Tuğamiral Burhan Durcan’ın ise 5 Temmuz 2000’de vefat ettiği bildirildi.

Ayrıca, listede görev yeri “3. Or. Hv. Svn. Top. Tb.” olarak belirtilen Hv.Svn.Yzb. Tolga Kaplama’nın söz konusu görev yerine plan seminerinin yapıldığı tarihten sonra atandığı, listede ‘Hava. Plt. Kur. Alb. Hüseyin Akarsu’ olarak yer alan personelin de 2005 yılında albay olduğu açıklandı.

‘Plan hayata geçirildi’

Ek klasörlerde yer alan polis fezlekesinde, “Balyoz Harekat Planı”nın bir “darbe planı” olduğu ve “içinde yer alan hususların birçoğunun hayata geçirildiği” iddia edildi.

Ek klasörde ayrıca İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün 25 Şubat 2010’da hazırladığı 7 sayfalık rapor da yer aldı.

Emekli Kuvvet komutanları Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına’nın gözaltına alındığı tarihte savcılığa gönderilen bu raporda, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) masonik fraksiyonda olduğu ve yeni darbe planına destek verdiği iddia edildi.

Haberin Devamı