Gündem Ölen ölür maden kalır

Ölen ölür maden kalır

Paylaş
Ölen ölür maden kalır

Balıkesir Dursunbey'de önceki gün 13 işçiye mezar olan maden ocağının sabıkası kabarık çıktı

YETKİLİLER 'SORUN YOK' DİYOR

Haberin Devamı

Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’de Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü’nün sahibi olduğu, Şentaş Madencilik’e ait kömür madeninde önceki gün yaşanan grizu patlamasında 13 işçi öldü, 18 işçi de yaralandı. Yetkililerin “ Denetleniyordu, sorun yoktu” dediği madende 1 Haziran 2006’da meydana gelen grizu patlamasında da 17 işçi ölmüş, 7 işçi de yaralanmıştı.

6 İŞÇİ DE YARALANMIŞTI

Madende Ekim 2009’da meydana gelen patlamada da 6 işçi yaralanmıştı. Ölüm madeninde ardı ardına yaşanan facialar, acı bir gerçeği de günyüzüne çıkardı. Türk- İş eski Balıkesir İl Temsilcisi Hüseyin Akyüz, “Dursunbey’in tek geçim kaynağı bu maden. Bu yüzden yaşanan ölümlerin ardından tek bir vatandaş bile başka iş kapısı olmadığını için madene dava açmadı” diyerek acı bir gerçeği itiraf etti.

Haberin Devamı

‘HEDİYEYLE ÜSTÜNÜ KAPATTILAR’

Hüseyin Akyüz, “Maden şirketi yüzde 100 kusurlu bulundu. Ancak işveren ölen işçilerin yakınlarının kimisine para verdi, kimisine ev aldı. Kendilerince helalleştiler. Bu işin üzeri böyle kapandı. Çünkü bu bölgenin insanı inanılmaz derecede gariban ve fakir. Her türlü işte çalışabilecek insanlar. Fakat bölgede madenden başka istihdam alanı yok gibi. Dolayısıyla çalışabilecekleri tek yer olan bu madenlerin de tazminat davaları yüzünden kapatılmasını istemiyorlar. Bu nedenle sessizce olayın üzeri örtüldü” diye konuştu.

HAYIRSEVER BİLİNİYORLAR’

Hüseyin Akyüz, iddialarını şöyle sürdürdü: “2006’daki facianın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan gelen mühendislerin hazırladığı raporda madende gaz ölçüm cihazı ve erken uyarı sisteminin olmadığı, anti grizu kablolarının döşenmediği belirlendi. Ancak üzerine gidilmedi. Çünkü maden sahipleri, okul yardımları, şölenler ve çeşitli etkinliklerle adlarından ‘hayırsever’ olarak bahsettiriyor. Herkes onları hayırsever biliyor.”

Hilmi DUYAR/DHA